Nyári fügetorta krémsajtos mázzal

2019. augusztus 08.
Ehhez a mennyei nyárias fügetortához nem kell mestercukrásznak lenni, mégis garantáltan mutatós lesz a végeredmény.

Azt muszáj leszögeznünk, hogy az alábbi nem egy diétás recept, de valljuk be, egy isteni, házias torta akkor a legjobb, ha cukor, vaj és liszt is van benne – és néha azért ez is beleférhet. Az augusztus végével beköszöntő fügeszezon a nyár utolsó ajándéka, szóval érdemes időben felkészülnünk rá néhány tuti recepttel. Ez a különleges, édes gyümölcs húsok mellé, sós salátákba is tökéletes, de mondanunk sem kell, hogy desszertekben is isteni.

Hozzávalók:

  • 380 gramm finomliszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 3/4 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 4 nagyobb tojás
  • 3/4 csésze extraszűz olíva olaj
  • 2 ek yoghurt
  • 3/4 csésze (110 gramm/3-4 füge) friss füge felvágva
  • 3/4 csésze (220 gramm) fügelekvár
  • 3/4 csésze (80 gramm) pekándió durvára vágva

A mázhoz:

  • 180 gramm sózatlan puha vaj
  • 2 csésze (450 gramm) puha krémsajt (pl. mascarpone)
  • 1/4 tk só
  • 3 ek méz
  • 450 gramm porcukor
  • 1 csésze (5 db) friss füge a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra! Egy kb. 25 centi átmérőjű tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, az alját béleljük ki sütőpapírral!
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval!
  3. Elektromos habverővel verjük fel a sugrot és a tojást, majd adjuk hozzá az olajat és a joghurtot is!
  4. A száraz hozzávalókat óvatosan forgassuk a nedves keverékbe. Keverjük bele a friss fügét, a fügelekvárt és a pekándiót!
  5. A tésztát öntsük a tortaformába, majd 60-70 perc alatt süssük készre! Hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Amíg a torta hűl, készítsük el a mázat: elektromos habverővel keverjük össze a vajat, a krémsajtot és adjunk hozzá egy csipet sót. Keverjük bele a mézet és a porcukrot, verjük tovább a habverővel!
  7. A kihűlt tortát vágjuk félbe és töltsük bele a krémet. A maradék mázat kenjük a torta tetejére! Díszítsük friss fügével!

NYTimesCooking