Azt muszáj leszögeznünk, hogy az alábbi nem egy diétás recept, de valljuk be, egy isteni, házias torta akkor a legjobb, ha cukor, vaj és liszt is van benne – és néha azért ez is beleférhet. Az augusztus végével beköszöntő fügeszezon a nyár utolsó ajándéka, szóval érdemes időben felkészülnünk rá néhány tuti recepttel. Ez a különleges, édes gyümölcs húsok mellé, sós salátákba is tökéletes, de mondanunk sem kell, hogy desszertekben is isteni.
Hozzávalók:
- 380 gramm finomliszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 3/4 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 4 nagyobb tojás
- 3/4 csésze extraszűz olíva olaj
- 2 ek yoghurt
- 3/4 csésze (110 gramm/3-4 füge) friss füge felvágva
- 3/4 csésze (220 gramm) fügelekvár
- 3/4 csésze (80 gramm) pekándió durvára vágva
A mázhoz:
- 180 gramm sózatlan puha vaj
- 2 csésze (450 gramm) puha krémsajt (pl. mascarpone)
- 1/4 tk só
- 3 ek méz
- 450 gramm porcukor
- 1 csésze (5 db) friss füge a díszítéshez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra! Egy kb. 25 centi átmérőjű tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki, az alját béleljük ki sütőpapírral!
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval!
- Elektromos habverővel verjük fel a sugrot és a tojást, majd adjuk hozzá az olajat és a joghurtot is!
- A száraz hozzávalókat óvatosan forgassuk a nedves keverékbe. Keverjük bele a friss fügét, a fügelekvárt és a pekándiót!
- A tésztát öntsük a tortaformába, majd 60-70 perc alatt süssük készre! Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a torta hűl, készítsük el a mázat: elektromos habverővel keverjük össze a vajat, a krémsajtot és adjunk hozzá egy csipet sót. Keverjük bele a mézet és a porcukrot, verjük tovább a habverővel!
- A kihűlt tortát vágjuk félbe és töltsük bele a krémet. A maradék mázat kenjük a torta tetejére! Díszítsük friss fügével!
NYTimesCooking