Új értelmet nyert a croissant fogalma a Szövetség utca 12. alatt nyíló Freyjában. A sarki cukrászda helyén nyíló, skandináv stílusú hely azonnal levette a környékbelieket is a lábukról a szívvel-lélekkel, egészen pontosan 4 napig készülő, ropogós tésztával és rendhagyó ízekkel. Mintha ez nem volna elég, a croissant mellé isteni specialty kávét is kérhetünk, de helyben készülő smoothie-kkal vagy cold brew teával is indíthatjuk a napot. Ismerjétek meg Freyját, a croissant-ok királynőjét!
A megálmodók, Dormán Péter és Markovics Gergely februárban nyitották a Freyját, miután Péter kitanulta a croissant sütés minden fortélyát Koppenhágában. Sotkovszky Liza, konyhavezető megmutatta, hol és hogyan készül a varázslat: a csapat minden nap hajnali 4-kor kezdi a munkát, hogy a napokig készülő tésztát előkészítsék és bedagasszák. A tökéletes croissant alapja a sok sok, jó minőségű vaj, amelyet a Freyjába Franciaországból szállítanak, és kizárólag a legjobbat választják. A magas szakértelem egyébként minden falaton érződik, leginkább a ropogós külső és elképesztően lágy, puha tészta teszi különlegessé a péksüteményt. Ráadásul olyan töltelékekkel dolgoznak, ami elsőre talán eszünkbe se jutna, így esett a választásunk az isteni pisztárciakrémes verzió mellett a fügés-kecskesajtosra.
A hosszas kelesztés és gondos előkészületek miatt, ha kifosztanák őket a készletből, aznap már nehéz pótolni – ahogy a nyitást követő napokban is jártak -, miközben több, mint 50 kávézóba szállítanak szerte a városban.
Biztos, ami biztos alapon mi ezért is reggelizni ajánljuk leginkább a Freyját, egy croissant-nal egyébként is bőven jóllakunk, legyen szó édesről vagy sósról. Emellett a kávé terén sem kötnek kompromisszumot, a világos pörkölésű babok a tatai Awakentől érkeznek, melyekből többek között Szekeres Gergely készít szebbnél szebb latte artokat. Gergő egyébként amellett, hogy üzletvezető, a Freyja hivatalos fotósa is, így neki köszönhetjük, ha az Instagramon szembejövő vizuális ingerek hatására végül zárás előtt is a croissant-ozóban kötünk ki.
Mikor: hétfőtől péntekig 8.00-18.00-ig, szombaton 8.00-13.00-ig. A legszélesebb választékért persze érdemes minél korábban érkezni. Akár a fa kockákat választjuk ülőhelynek, akár a hatalmas asztalt középen, a tökéletes napindítás adott a Freyjában.
Kiknek ajánljuk: azoknak, akik eddig csak Párizst tudták a croissant-hoz társítani, vagy csak egyszerűen imádják a minőségi péksüteményt.
Árfekvés: a sima, vajas croissantok 400 Ft-ért, a töltött változatuk 800 Ft-ért kérhetőek.
Marie Claire plusz: kutyabarát helyként amellett, hogy mi magunk is hozhatjuk kedvencünket, találkozhattunk Péter és Gergely kiskutyáival is, akik azonnal levettek minket a lábunkról.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi