Kedvenc helyünk a héten: Stika

2019. június 05.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

E heti kedvenc helyünk azoknak kedvez, akik szeretik megadni a módját reggeleknek, legyen szó egy hajnali kávé-péksüti kombinációról vagy éppen egy lassabb tempójú hétvégi brunchról. A “buggyantott tojásos lelőhelyek” megszállotjainak bizonyára nem kell bemutatnunk a Stikát, viszont talán nekik is újdonság, hogy pár hónapja kibővítették a helyet, így ma már egy exkluzívabb, kifinomultabb enteriőrrel és még több férőhellyel várják a sorban állókat.

Lassan öt éve az egyik legnépszerűbb helye a mindig nyüzsgő Dob utcának a Tamáska Mihály és Kiss Henrik által megálmodott bisztró, ahol a fő koncepció a minőségi kávé/reggeli kínálatból és borválasztékból indult. Már már egészen 8.00-tól érkezhetünk reggelizni, de 10.00-ig érdemes odaérni, mert innentől kezdve nagyjából 13.00 óráig 25 perces sorbanállásra számíthatunk.

„Külföldön teljesen bevett szokás, hogy egy népszerű étteremben várni kell az asztalra, és mi magunk is tapasztaljuk, hogy ezt a külföldiek türelmesen végigállják. Mi viszont a teljes személyzettel azokra koncentrálunk, akik már az asztalnál ülnek, hiszen nekik szeretnénk a legjobbat nyújtani, hogy érezzék, megérte kivárni a sort.” – meséli lelkesen Mihály.

Pár hete teljesen átalakult a hely, a minimál-retró, olyan igazi pesti életérzést felváltotta a speakeasy bárok sejtelmességét sugalló elegancia. Akik elvonulnának, a vadonatúj plusz térben térben kadmiumzöld, plüss sarokkanapékon romantikázhatnak, az extrovertáltabb közönség pedig a hatalmas terasz mellett a világos előtérben rendelheti kedvenc fogásait.

Mihály és Henrik nagyon fiatalon, a húszas éveikben  nyitották a Stikát, miután a Sarki fűszeresnél korrekt „kiképzést” kaptak a vendéglátásből és a jó konyha fogalmáról. Többek között az itt szerzett tapasztalatok terelgették őket a saját projekt irányába, melynek jelszava a magas minőséghez való ragaszkodás lett.

Egyszerűen ha akarnánk, se tudnánk belekötni semmibe, kávéból a specialty az alap (Tóth Sándor Lucky Capjét saját ízlésükre szabva pörköltetik), a konyhára kerülő alapanyagok egytől egyig frissek, a szabadtartású tyúkok tojásaitól kezdve a termelői és házi készítményekig. Kihívás pedig mindig akad, a szálas teák után jelenleg a macha ismeretébe ásták bele magukat, és rendhagyó módon Japánból (nem Kínából) importálnak.

Megújult étlapjuk a klasszikus Benny-k (buggyantott tojás kombinációk) mellett különböző burger különlegességekkel, tradicionális fogásokkal és extra smoothie tálakkal is bővült. Persze egytől egyig végigkóstoltuk az ajánlatot, a személyes kedvencem a lazacos-kaviáros Royal Benny és az édes, mogyoróvajas amerikai palacsinta lett.  Nem mehetek el szó nélkül a fekete smoothie tál mellett sem, amelyben a pirosgyümölcsök mellett aktív fekete szén biztosítja a menő színt és persze az emésztésünk helyes működését is.

Ízélményben a legtöbbet mégis a Breakfast burgertől kaptuk, ami egy pancake tésztába helyezett, mennyeien fűszerezett relatíve könnyedebb burger, tetején tükörtojással. Nem szabad kihagyni!

Akármit is választunk, napszaktól függően érdemes kipróbálni a frissítőiket, amelyből kiemelném a kézműves uborka-menta szörpből készített változatot és persze az Aperol-spritzet, ami szuper lezárása egy pénteki napnak. 

Kiknek ajánljuk: kizárólag azoknak, akiknek fontos a magas minőség és értékelik, ha a kávéjuk gondosan világos vagy éppen sötét pörkölésű, ahogy megadják a módját és éppen ezért értékelnek egy csodálatosan tálalt reggeli menüt is.

Mikor: ha nem szeretünk várni, semmiképpen sem a 10.30-13.00 órás időszakban, egyébként 8.00-órától náluk egészen 18.00 óráig reggelizhetünk! Emellett a burgerek is isteniek és alig várjuk, hogy legközelebb a főételeket is végigkóstoljuk egy finom bor mellett.

Nyitvatartás: Hétfőtől szerdáig 8.00-23.00, csütörtöktől szombatig 8.00-24.00-ig, vasárnap 18.00-ig.

Árfekvés: az árak mennyiség és minőség arányában is változók, kakaós és fahéjas csigájuk 590 Ft-ba, a zabkásák 990 Ft-ba kerülnek, míg a buggyantott tojásos fogások 2190-3190 Ft körül mozognak. Teljes étlapért kattints ide.

Marie Claire plusz: elfogult eggs benedict rajongóként nehéz nem a széles Benny választékról beszélni, így nem is emelnék ki csak egyet, érdemes kipróbálni mindet!

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi