Miért a bab az egyik legokosabb étel?

2019. augusztus 26.
Méltatlanul háttérbe szorul az étkezésünkben a bab, pedig az egyik legsokoldalúbb és legokosabb étel. Ráadásul az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatók is bátran fogyaszthatják.

Nagyszerű forrása a növényi fehérjének a bab, és a közhiedelemmel ellentétben az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatók is fogyaszthatják. “Igaz, hogy a bab szénhidráttartalma magas, ám ez rostokból, főleg oldható rostokból áll, melyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet” – magyarázta Dr. Kris Sollid dietetikus. Emellett a babban jelentős mennyiségben találhatók vitaminok és ásványi anyagok, például folsav, kálium, vas és cink.

Rostok és szénhidrátdiéta
Ha valaki alacsony szénhidráttartalmú diétát folytat, tudja jól, hogy a rostok csökkentik az összes bevitt szénhidrát mennyiségét, így segítenek tartani az előírt mennyiséghatárokat. “Csak mert a bab szénhidrátot tartalmaz, nem jelenti azt, hogy nem lehet benne az alacsony szénhidráttartalmú étrendben” – mondta a dietetikus. Például 100 gramm fekete bab 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, ebből 9 gramm rost, így csupán 11 gramm marad az összes bevitt szénhidrát mennyisége. “Ez a szám bármilyen diétába beilleszthető” – tette hozzá Dr. Sollid.

Fontos a rost
Mindenkinek nagyon fontos, hogy elegendő növényi rost kerüljön a tányérjára. “Különösen oda kell azonban figyelniük az alacsony szénhidrát diétát folytatóknak, akiknek könnyen kimaradhat az étrendjükből a megfelelő mennyiségű rost, hiszen csökkentik a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és a keményítőt tartalmazó zöldségek fogyasztását. A rost pedig fontos az emésztésnek, segíti a teltségérzet kialakulását az étkezések után és bizonyos rákítpusok megelőzésében is fontosak” – mondta a dietetikus. Ezért jó választás a bab azoknak, akik növelni szeretnék a napi rostbevitelüket.

Mennyi az elég?
A megfelelő adagok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy jó arányban legyenek az étrendünkben a különböző tápanyagok. Ez érvényes a húsra, mint fehérjeforrásra, de a gyümölcsre, zöldségre és babra is. “Mindegy, hogy fekete, fehér, vörös vagy tarkabab, már az is pont elegendő, ha egy keveset, 50 grammot adunk az omlettünkhöz, salátánkhoz vagy a quesadillához. A babbal remekül felturbózhatjuk növényi tápanyagokkal és rosttal ezeket az egyszerű ételeket” – javasolja a dietetikus. 

Fotó: Unsplash