Etikus receptek: 5 pálmaolajmentes nasi

2019. augusztus 30.
Egyre nő azok tábora, akik szeretnék ismerni és meghatározni élelmiszereik pontos összetevőit. Nekik köszönhetjük, hogy megszületettek azok a nassolnivalók, amik már nyomokban sem tartalmaznak például pálmaolajat.

Zabpelyhes keksz pálmaolaj nélkül

Hozzávalók:

200g vaj
200g nádcukor
200g rizsliszt
2 tojás
1 teáskanál vanília aroma
½ teáskanál fahéj
140g zabpehely
50g mazsola

Elkészítés:

Melegítsük elő a tűzhelyt 180 °C-ra, majd egy edényben olvasszuk fel a vajat! Keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, a két finoman felvert tojást, a vanília aromát és a fahéjat. A csomómentes masszához adjuk hozzá a zabpelyhet, végül a mazsolát. 

A kész tésztából formáljunk tenyérnyi golyókat, lapítsuk ki őket, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük körülbelül 10-15 percig, vagyis addig, amíg a nasi teteje aranybarna nem lesz. 

Vegán Oreo-keksz

Hozzávalók (20 darabhoz)

A keksz hozzávalói:

120 ml kókuszolaj
30g cukor vagy más édesítő
1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál melegvíz
130g liszt
60g kakaó por
1 csomag sütőpor

A töltelék hozzávalói:

30g vegán vaj
100g porcukor
½ teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

Keverjük össze az olajat és a cukrot, adjuk hozzá a 3 evőkanál melegvízben elkevert őrölt lenmagot, majd adagoljuk hozzá a cukrot, a kakaót és a sütőport is. Ha ez megvan, kézzel gyúrjunk egy nagy labdát a masszából, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30 percre. 

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, a tésztát sodrófa segítségével „lapítsuk ki”, majd egy beolajozott süteményszaggató segítségével vágjunk ki a tésztából köröket. A kiszaggatott sütiket süssük 15 percig. Ha elkészültek, hagyjuk teljesen kihűlni. 

Amig sül a tészta, keverjük ki a tölteléket! Habverő segítségével keverjük össze a hozzávalókat, majd adagoljuk a két süteménylap közé. Finoman nyomjuk össze!

„Etikus” fagyiszendvics

Hozzávalók a tésztához:

240g zabliszt (vagy gluténmentes liszt)
28g mandulaliszt
40g cukor vagy más édesítő
¼ teáskanál só
½ teáskanál fahéj
100g juharszirup
2 evőkanál kókusztej
1 teáskanál vanília aroma
60g csokoládéchips

Hozzávalók a fagylalthoz:

380ml kókusztej
43g kesudió (forró vízben 30 percig állva) – VAGY: 43g kakaóvaj
8 szem datolya (forró vízben 30 percig állva)
2 evőkanál zabliszt
1 teáskanál vanília aroma
3 evőkanál juharszirup vagy cukor
csipet só

Elkészítés: 

Keverjük össze a zablisztet, a mandulalisztet, a fahéjat és a cukrot! Ehhez adjuk hozzá a vaníliát, a juharszirupot, a kókusztejet és jól dolgozzuk össze! A végén adjuk hozzá a csokoládéchipset, majd gyúrjuk újból össze a tésztát és felezzük meg!

Vegyünk egy gerincsütőt, béleljük ki zsírpapírral, majd annak alsó részébe helyezzük be a kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtott tésztát. Ez lesz a szendvicsünk alsó része! Tegyük be a fagyasztóba 30 percre! A tészta másik feléből formáljuk meg a szendvics tetejét, majd tegyük hűtőbe!

Amíg a tészta hűl, daráljuk le a kesudiót és a datolyát, majd aprítsuk hozzá a masszához a többi alkotót is! Addig mixeljük őket, amíg krémes állagú fagyimasszát kapunk! Egy lábasban forraljuk össze, hagyjuk, hogy besűrűsödjön, majd kihűljön. 

A kihűlt fagylatot kanalazzuk a gerincsütőben pihenő szendvicsalapunkra, majd tegyük rá a tészta tetejét, nyomjuk jól össze, fedjük le zsírpapírral, és éjszakára tegyük vissza a fagyasztóba! Szeletelve tálaljuk!
 

Vegán fahéjas csiga

A tészta hozzávalói: 

180ml langyos víz
60ml kókusztej + 1,5 evőkanál finomra őrölt lenmag
1 evőkanál cukor vagy más édesítő
1 evőkanál juharszirup
1 csomag vagy 2,5 teáskanál száraz élesztő
2 evőkanál olaj vagy vegán vaj
300g liszt
1/3 teáskanál só

A töltelék hozzávalói:

2 teáskanál olaj vagy olvasztott vegán vaj
50g cukor
2-3 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál só

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjük össze az első 5 összetevőt, és hagyjuk állni, hogy az élesztő dolgozhasson. Később keverjük hozzá az olajat, a lisztet és a sót! Ismét hagyjuk állni tíz percig.

Nyújtsuk ki tepsi hosszúságúra a tésztát, kenjük meg olajjal, hintsük meg cukorral, fahéjjal, egy pici sóval, majd tekerjük fel a csigát! 

Egy nagy kés vagy pizzaszeletelő segítségével szeleteljük fel a tekercset, a csigákat fektessük a zsírpapírral bélelt tepsinkbe, kenjük be olajjal, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk a tésztát a sütő közelségében pihenni körülbelül 20 percig. Ha már körülbelül a duplájára nőtt, tegyük be 180 °C-on 25 percre! 

Kardamomos pogácsák

Hozzávalók:

85g vegán vaj (pl. mandulavaj)
0.02 ml juharszirup
15g vegán joghurt
175g gluténmentes liszt
35g mandulaliszt
¼ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
¼ teáskanál durván őrölt kardamom
¼ teáskanál finoman őrölt kardamom

A „bunda” összetevői:

3 evőkanál nádcukor
1 teáskanál őrölt kardamom

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze a vajat, a juharszirupot, a joghurtot!

Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a kardamomot – majd adjuk hozzá a vajas masszához! Ha túl ragacsos a tészta, adjunk hozzá még lisztet! Tegyük be a hűtőbe 20 percre! 

Amíg a tészta pihen, vegyünk egy tányért, öntsük bele a cukorral kevert kardamomot! 

Vegyünk ki a tésztát a hűtőből, készítsünk belőle egyforma méretű labdákat, azokat forgassuk meg a kardamomos cukorban, majd lapítsuk ki pogácsákká! 

176 °C-on 15 percen át süssük!

 

Fotók: Profimedia – Red Dot

Szeptember 1-én indul zöld kihívásunk, tarts velünk te is!