Nyári gyümölcsös finomságok

2019. július 19.
Sárgabarack, málna és erdei gyümölcsök - ezek kerülnek a főszerepbe bloggerünk, PandArte nyári receptjeiben.

Nem tudok ellenállni a nyári gyümölcsöknek, gondolom Ti sem, ezért készítettem pár olyan finomságot, ahol a sárgabaracké, a málnáé, és az erdei gyümölcsöké a főszerep! Mind egyerű és könnyen megvalósítható, úgyhogy remélem Ti is megcsináljátok majd!

SÁRGABARACKOS MORZSÁS DESSZERT

Ez lett az egyik kedvencem, mert mindenmentes, vagyis nincs benne glutén, cukor és tej sem! Ami kell hozzá, az kb.12 darab sárgabarack, amiket kockákra vágtam és egy lábosban pár perc alatt dzsemes állagúra főztem, ahogy a lenti képen is láthatjátok. A morzsa összetevői pedig a vegyes magkeverék ( van benne pekándió, sima dió, mogyoró, kesudió és mandula ), egy kanál gluténmentes zabliszt, három kanál gluténmentes zabpehely, két kanál kókuszzsír és három kanál bio juharszirup. A magkeveréket összeaprítottam és hozzákevertem a többi összetevőt. A PEPCO-ban találtam ezeket a sütőformákat, amiknek pont ideális a mérete. Azokba belekanalaztam a kicsit megfőtt sárgabarackot, majd a tetejére kanalaztam a morzsát és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöttem. A végeredmény egy kicsit savanykás, de mégis pont elég édes, ropogós és lágy desszert, mi nagyon imádtuk, és persze bármilyen gyümölccsel lehet helyettesíteni!

MÁLNÁS POHÁRDESSZERT

Ez a legegyszerűbb recept mind közül, ha jönnek hozzánk vendégek, sokszor készítem ezt! Azért szeretem nagyon, mert nem kell hozzá főzni vagy sütni. A pohár aljára kerülhet zabkeksz, amit a boltban találtok, csak jól morzsoljátok össze! Én most a házi készítésű granolámat tettem, Jucus barátnőm receptje alapján, de nekem ez azért volt egyszerű, mert mindig egy nagyobb adagot készítek, és csak bele kellett kanalaznom a csatos üvegemből. Erre került pár kanál krémes réteg, ami 1 joghurt és két kanál mascarpone keveréke, 1 kis tasak vaníliás cukorral elkeverve. Aztán jöttek a málnák, majd még egy ropogós, még egy krémes és még egy málna réteg, ennyi az egész!

Poharak: PEPCO

LAKTÓZMENTES ÉS VEGÁN GYÜMÖLCSRIZS

 

A vegán tejberizs alapreceptet Halász Évi insta oldalán láttam meg, és azonnal kipróbáltam, azóta már többször is, nekünk nagyon bejött, kicsit változtattam rajta. 5 dl rizstejet tegyél fel főni egy csipet sóval. Ha felforrt tedd bele a 100 gramm rizst, és kb. fél óra alatt, alacsony lángon főzd meg puhára. Én még szoktam beletenni két teáskanálnyi cukrot is. Amíg fő a rizs, még 2 dl rizstejben keverj el egy vaníliás pudingport, majd öntsd a megfőtt rizshez és kevergesd még pár percig, hogy besűrűsödjön. Ha kihűlt, szedd ki tálkákba és tegyél rá jóóóóó sok gyümölcsöt. Nekem ehhez a savanykás ízvilág miatt az erdei gyümölcsök és a meggy jött be a legjobban, de most kipróbáltam sárgabarackkal és mangó keverékkel is, az is nagyon ízlett!

Tálkák: PEPCO

SÁRGABARACK LEKVÁR ÉS DUTCH BABY

 

Direkt ezt hagytam a végére, mert ez a leghosszabb folyamat, de megéri megcsinálni, mert minimum egy évre elegendő házi sárgabarack lekvár készül 10-15 kg barakból! Mi most hárman láttunk neki egy vasárnap délután, amikor hirtelen szereztem 10 kg házi sárgabarackot. A barackokat megmostuk, kimagoztuk és edényekbe feltettük főzni. A leghosszabb része a kavargatás, de szerencsére Ricsi bevállalta, ugyanis folyamatosan kavargatni kell, amíg szinte híg állagú nem lesz, akkor bele kell tenni az ízlés szerinti cukor mennyiséget ( mi nem teljes 2 kg-ot tettünk bele ), és a zselésítő anyagot ( mi a Kaldeneker Pektint használtuk ), még egy kicsit főzni a kavargatás mellett és kész! Utána jön az üvegekbe merés. Az üvegeket persze jól ki kell mosni előtte, csak úgy szabad belemerni.

Persze aznap este már meg is kellett kóstolnunk a lekvárt, nem bírtuk ki, ezért megkértem Ricsit, hogy a szokásos palacsinta helyett, készítse el nekem a sült palacsinta szerű kedvencemet, ez a Dutch Baby. Ez az édesség sütőben készül, és a palacsinta, valamint a tejes sütik keveréke, itt találtok receptet hozzá.  

img_9890.JPG

Üvegek: PEPCO

PandArte