Az ecetes és a majonézes krumplisalátákat már jól ismerjük, sőt, nemrég egy különleges, vegán verziót is mutattunk! Az alábbi recept azonban egészen más: a dél-franciaországi hangulatot a savanykás ízek – például a kapribogyó és a vinaigrette – és a friss zöldfűszerek, na meg a roppanós zöldbab adják. Csupa vitamin fogás, ami annyira laktató, hogy főételnek is simán elmegy!
Hozzávalók:
- 1 kg közepes méretű burgonya
- só és bors
- 1 babérlevél
- 1 nagyobb ág kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva vagy összezúzva)
- 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó
- 1 evőkanál felszeletelt szardella (opcionális)
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 4 evőkanál fehérborecet
- 1/3 csésze extraszűz olívaolaj
- fél kg zöldbab
- 4 nagyobb tojás
- 1 evőkanál vékonyra vágott újhagyma
- 2 evőkanál durvára vágott petrezselyem
- 2 evőkanál durvára vágott bazsalikom
- (tálaláshoz 1-2 marék rukkola)
Elkészítés:
- Egy nagyobb fazékban tegyünk fel sós vizet forrni. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, majd főzzük meg a krumplikat úgy, hogy ne legyenek túl puhák, de könnyedén át lehessen szúrni őket.
- Készítsük el a vinaigrette-et: egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat és az ecetet (folyamatos kevergetés mellett adagolva), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kapribogyót, a mustárt (és a szardellát, ha használunk). Sózzuk és borsozzuk!
- A krumplikat hámozzuk meg, majd szeleteljük fel! Tegyük őket egy nagy tálba, ízesítsük sóval és borssal, majd adjuk hozzá a vinaigrette felét. óvatosan, kézzel keverjük össze, hogy ne nyomjuk szét a krumplikat.
- A babonak vágjuk le a szárát, főzzük 3-4 percig sós vízben, majd csöpögtessük le.
- A tojásokat főzzük meg, ízlés szerint hagyhatjuk kicsit puhábbra a sárgáját! Hámozzuk meg és vágjuk félbe őket.
- A babokat keverjük át a maradék viniagrette-tel, majd adjuk a krumplihoz! A kész salátát szórjuk meg friss újhagymával, petrezselyemmel és bazsalikommal, majd helyezzük rá a tojásokat. Tálaláskor helyezhetjük friss rukkolaágyra!
NYTimesCooking