Tepsiben sült citromos perzsa csirke

2019. augusztus 22. |
Central Médiacsoport Zrt.

Érdemes barátkozni a közel-keleti konyhával, hiszen gazdag receptjeikbe zöldségek, gyümölcsök és izgalmas fűszerek is bőven kerülnek. Az alábbi fogás kezdő szakácsoknak is jó ötlet lehet, mivel könnyen elkészíthető, mégis egzotikus ízek kerülhetnek az asztalra.

Szerencsére már nálunk is egyre népszerűbbek a közel-keleti éttermek és fogások: a Mazel Tovban, a Dobrumbában, a Babkában vagy a Leila’s Authentic Lebanese Cusine-ben például szinte kizárólag finom dolgokat kóstolhatunk. Ha már profibbak vagyunk, vagy csak szimplán bátrabbak, otthon is kísérletezhetünk különleges fogásokkal, például ezzel a perzsa (vagyis iráni) ihletésű csirkés egytálétellel, ami szerencsére nem túl bonyolult, mégis elég különleges. Az is jó benne, hogy nem is kell hozzá extra hozzávaló, bár a jellegzetes fűszert, a szumákot tényleg nem érdemes kihagyni!

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell
  • 3 szem sárga burgonya nagyobb darabokra vágva
  • 1 édesburgonya nagyobb darabokra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma megpucolva és összezúzva
  • 1 fej vöröshagyma meghámozva és felnegyedelve
  • 1/2 citrom
  • 1/4 csésze extraszűz olívaolaj
  • 1 ek szumák
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt kardamom
  • 1/2 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 2 csésze bébispenót
  • 1/2 csésze görögjoghurt
  • 1/2 csésze gránátalma-mag

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük ki a csirkét, a burgonyákat, a hagymát és a fokhagymát. Csavarjunk mindenre jó adag citromlevet, majd locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg a fűszerekkel. Tiszta kézzel forgassuk át a keveréket, majd terítsük szét egyenletesen a tepsiben – úgy, hogy a csirkemell bőrös oldala (ha van neki) felfelé nézzen.
  2. Süssük 40-45 percig, míg a csirkemell kívül ropogós, belül puha lesz.
  3. A kész ételbe keverjük bele a spenótleveleket, majd locsoljuk meg a joghurttal és szórjuk meg gránátalmával!

PureWow

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Egyre több szőlőt művelnek organikusan bor

Egyre több szőlőt művelnek organikusan