Művészet, divat és brunch a Kalitkában

2019. szeptember 05.
A Hold utca piac szomszédságában egy új, formabontó helyre kaptam meghívást, ami egyszerre bisztró és dizájnbolt. Aztán amikor leültem megírni ezt a cikket, tudatosult bennem, hogy azóta kétszer is visszatértem.

Ami rögtön megfogott, az a hely hangulata, a tágas tér, amiben mégis otthon érzi magát az ember. Ahogy belépünk, rögtön egy Jóbarátok stílusú kanapé fogad, kedvünk is támadna kipróbálni, de közben hívogat a sok egyéb látnivaló. A Kalitka egyik végében spanyol, kézzel készített Maians cipők, Art on Me ruhák és a Medence Csoport táskái között válogathatunk – ha felpróbálnánk egy cipőt, ezt egy régi mozis széksor valamelyik tagján tehetjük meg. A falakon pedig kortárs festők alkotásai, legutóbb Czanik Mátyás képein lehetett elmerengeni (nem csak nézelődni lehet, hanem meg is lehet venni a képeket).

A Kalitka tulajdonképp egy beteljesült álom. A Zeller Bistro tulajdonosa, Kopócsy Anna álmodott róla. A hat és fél éve nyitott Zellerben aztán más lett a koncepció, de „az első gyerek” így is nagyon jól sikerült, a korábbi pincehelyiségből (ami minden hétvégén dugig volt) két éve az elegáns Hercegprímás utcába költöztek. Aztán ahogy a Zeller „felnőtt”, elérkezett a lehetőség a Kalitka megnyitására, ebben Krajnyik András tulajdonostárs lett Anna partnere. Így lett a Vadász utcai bicikliüzletből brunch étterem, dizájnerbolt és közösségi tér egyben.

Ahogy a Zellerben is, a Kalitkában is nagyon erős a tulajdonosok jelenléte, és nem csak átvitt értelemben, mert Anna sokat időt tölt mindkét helyen (rövid sétatávolságra vannak egymástól). Gyakran áll be maga is főzni, ahogy néha az édesanyja is. A pultban házi lekvárok sorakoznak, az ételek a saját receptjeik szerint készülnek.

A tojásos lecsó ennek megfelelően pont olyan volt, mint amikor otthon mindent sikerül eltalálni, csak a díszítés, a félbe vágott fürjtojás emlékeztetett arra, hogy étteremben vagyok. Közben Anna elmeséli, hogy leginkább a napközbenre is átnyúló reggelizés, bruncholás, ebédelés a fő profiljuk, és reggeli házhozszállítását is tervezik olyan szálláshelyekre, ahol nem főznek. Nagy figyelmet fordítanak az alapanyagokra, a vidéki őstermelőket részesítik előnyben. A borok kiválasztását kóstolótúrák előzik meg, a csapat együtt látogatja meg az ígéretes, minőségi borászatokat, és helyben döntik el, hogy mi kerül fel az itallapra. Nagy büszkeségük a kávé (Bagira) is, amiért tényleg érdemes visszatérni.

Hogy mit kóstolok meg legközelebb? Az édes bundás kenyeret, amit briósból készítenek.

Hol: Kalitka

Fotó: Kalitka