SÜTÉS NÉLKÜLI DATOLYÁS-KESUDIÓS GRANOLA BAR
Hozzávalók (egy 20×30-as tepsihez – 12-16 szelethez, 3-4 adaghoz)
- 175 g földimogyoróvaj
- 175 g méz
- 50 g vaj
- 1 tk vanília-kivonat
- só, fahéj, gyömbér
- 250 g zabpehely
- 50 g kesudió
- 4 nagy szem medjool datolya (kb. 70g)
- 40 g étcsokoládé
- fekete szezámmag, kókuszreszelék, földi mogyoró, aszalt gyümölcs a tetejére
Elkészítés:
Egy kis lábasban összeforraljuk a mogyoróvajat, a mézet és a vajat – ez lesz a kötőanyagunk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a vanília-kivonatot, a sót, a fahéjat és a gyömbért. Ha van időnk és kedvünk, egy száraz serpenyőben lepiríthatjuk a zabpelyhet is.
A kesudiót egy zárható zacskókba tesszük, és sodrófával durvára törjük. A datolyát kimagozzuk és felaprítjuk. Mindkettőt a mézes masszához keverjük.
Hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan elkeverjük – ez jó kis alkaredzés! Ha ráérünk, ezen a ponton hagyhatjuk hűlni egy negyed órát, ha nincs, akkor rögtön hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét – kicsit ugyan megolvad így a csoki, de ízre ugyanolyan lesz.
Egy 20×30-as tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belelapátoljuk a granolamasszánkat, és amennyire tudjuk, szétegyengetjük. Ügyes trükk, ha egy másik sütőpapírt a tetejére rakunk, és valami kisebb, négyzetes alapú tepsivel /vágódeszkával, vagy spatulával „kivasaljuk”.
A tetejét tetszés szerint díszítjük fekete szezámmal, mogyoróval, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel, amiket kicsit belenyomkodunk a már lelapogatott tésztába. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen, majd felszeleteljük.
Javaslat: A finomság mellé jól eshet egy gyümölcsös, növényi alapú ital, mint például egy 2,5 dl-es AdeZ Káprázatos Kókusz gyümölcsökkel, amely természetes módon laktózmentes és B – vitaminokat is tartalmaz.
SAJTOS-TÚRÓS GRAHAM TALLÉR SZELETELT MANDULÁVAL MEGSZÓRVA
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sajtkrém
- 5 dkg ementáli sajt reszelve
- 1 kk só
- 2 ek tejföl
- 25 dkg graham-liszt
- 1 kk sütőpor
Tetejére:
- 2 tojás a lekenéshez
- 20 dkg szeletelt mandula
- 20 dkg reszelt ementáli
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal.
170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.
Javaslat: A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike.
FRISSÍTŐ FÜSTÖLT LAZACOS WRAP CITROMOS-KAPROS JOGHURTTAL
Hozzávalók (2 wraphez)
- 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
- 1 db érett avokádó
- 2 marék madársaláta
- 1/3 kígyóuborka
- fél lilahagyma
- 100g füstölt lazac
- 1 marék bio csírakeverék
Az öntethez:
- 2 dl görög joghurt
- fél bio citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- fél csokor kapor
- só
- bors
Elkészítés:
A szószhoz a görög joghurtba reszeljük a fél bio citrom héját, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, majd jöhet a felaprított kapor és végül sózzuk-borsozzuk. Hűtőben pihentetjük, míg a többi alapanyaggal elkészülünk.
Felaprítjuk a zöldségeket: az avokádót vékony szeletekre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk, végül a lilahagymát apró kockákra vágjuk.
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és az enyhén benedvesített tortilla lapokat megpirítjuk.
Összeállítjuk a wrapet: a tortilla lapot megkenjük a citromos-kapros szósszal, majd a lap alsó harmadára halmozunk egy marék madársalátát, a felkarikázott uborkák és az avokádószeletek felét, és megszórjuk a lilahagymával. Ráhajtogatjuk a lazacszeletek felét, végül egy fél marék csírakeverékkel zárjuk a sort. A tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd egy határozott mozdulattal feltekerjük.
Sütőpapírba csomagoljuk, és körbetekerjük egy kendermadzaggal. Félbevágva fogyasztjuk!
Javaslat: Akár tízóraira, akár uzsonnára, egy ilyen finomság mellé jó italpárosítás lehet egy frissítő gyümölcslé, mint pédául a Cappy+ citrus juice mix ital.
Még több receptet találsz az az Okostanyer.hu-n oldalon!