Kedvenc helyünk a héten: Fågel by Artizan

2019. október 09.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Fekete Gergő, az állandóan nyüzsgő Artizán Pékség alapítója egy újabb fantasztikus hellyel ajándékozta meg az 5. kerületet. A kínálatnak erősen köze van a gabonához, mégis liszt-, és cukormentes, de nem sajnálja használni a legfinomabb gyümölcsöket és a fine-dining konyhákon is gyakran előforduló hozzávalókat sem. Bemutatjuk a Fågelt, Budapest első zabkásázóját, ahová nemcsak reggelizni, hanem bizony ebédelni is simán érkezhetünk. Eláruljuk, miért.

Fekete Gergő és Forrás Tamara, a Fågel megálmodói 

A város legjobb kenyere után ismét egy ismert, hagyományos ételt szeretett volna elkészíteni a közönségnek Gergő, méghozzá a legjobb minőségében. Így esett a választás a zabkására, ugyanis maga a közönséges kása már a nagymamáink instant reggeliötletei között is szerepelt, úgyhogy nem csupán a fitness világ egyik közkedvelt résztvevőjeként érkezett a köztudatba. Nagy-Britanniában és a Skandináv országokban már nem számítanak újdonságnak a zabkása bárok, ugyanakkor ezeken a helyeken inkább a megszokott ízesítésekkel operálnak.

Gergő egy egészen új vonalat álmodott meg az Artizánból „átigazolt” Forrás Tamarával karöltve: amellett, hogy ők már a bőséges, extra feltétekre helyezik a hangsúlyt, sós változatban is kóstolhatunk náluk zabkását. Aki még a gondolattól is idegenkedik, mindenképpen ki kell próbálnia, izgalmas választás lehet például a sós reggelik kedvelőinek, de akár egy komplex, egytál ebédként is.

Elsőre talán meglepő, ha jobban belegondolunk, mégis teljesen magától értetődő, hogy a zabkásák és smoothie bowl-ok nagy része teljesen vegán, az alaphoz nem használnak mást, mint növényi tejet és egy kis vizet, így forr össze a hazai malomból érkező top minőségű zabbal. Valami titoknak mégis lennie kell a receptben, mert ennyire krémes, mégsem nyúlós és sokáig lágy alapot magunknak biztosan nem fogunk tudni elkészíteni otthon.

A Fågelben egyébként a kompótokat, lekvárokat, a mogyoró- és mandulavajat is maguk készítik, és gondosan ügyelnek arra, hogy a hozzávalókat is egyre közelebbről szerezzék be, ezzel edukálva a közönséget új, környezetbarát lehetőségekre is. Például, hogy a goji bogyót nemsokára hazai csipkebogyóval helyettesítik majd.

Az alapra jön a naponta változó édes vagy sós topping, amelyből minden nap kétféle opció közül választhatunk.

Mi egyből az ismeretlenbe ugrottunk, és a két sós fogással kezdtük a kóstolót. Ügyelnek a szezonalitásra is, így nem meglepő, hogy a sütőtök a mai menüben is helyet kapott. Pirított hajdinával, citrom vinaigrette-tel és borsócsírával egy korábban talán sosem kóstolt ízvilágot kaptunk, így semmihez sem tudnám hasonlítani. Állagra persze mondhatnánk, hogy főzelékes, rizottós a textúrája miatt, vagy csak el kell fogadnunk, hogy igenis lehet tartalmas ebéd egy sós zabkása. A másik variáció egy sült cukkinis, magos fogás volt aszalt paradicsommal és isteni borsópürével. Igazi zöldséges, könnyed, laktató fogás, amivel már pár kanál után is egész hamar jóllakunk.

Persze nem hagyhattuk ki a közismert édes verziókat és a smoothie bowl-t sem, az előbbiből ugyancsak egy magosat kértünk sült banánnal és juharsziruppal megspékelve, illetve kóstoltunk egy homoktövidses, almakompótos kását sok-sok gyümölccsel, házi mandulavajjal és Fågel granolával. Illatáról nagymamánk fahéjas-almáspitéje jutott róla eszembe, amiről biztosan a házi készítésű kompót tehet.

Meglepő, hogy milyen hamar eltelítenek az egyébként közel sem kicsi adagok, ezért ha valaki nem olyan éhes, vagy csak egy tízóraira ugrana be, ajánljuk a smoothie tálat, abból is a spenótos, almásat. Könnyű, mentes és isteni finom a ropogós és puha feltétekkel.

Aki mégis a saját kanapéján szeret zabkásázni, az haza is viheti kedvenc zabkeverékét, amiből az Artizán legnépszerűbb péksüteménye, a vaníliás-kardamomos masni ízesítés is elérhető. Vihetünk még tőlük egy éjszakán keresztül, hidegen áztatott overnight kását, chia puddingot is, mindezt lebomló csomagolásban, akárcsak az elviteles zabkásánkat.

Szomjunkat a Zhao Zhou teáival vagy a hidegen préselt Artizan juice-okkal olthatjuk. Nem érdemes kihagyni a kávéjukat sem, amely a Kávékalmártól érkezik és egy közepes pörkölésű blend.

Örülönk, hogy végre nyílt egy hely, ahol szinte bármit választunk, mentes, könnyed brunchot kapunk anélkül, hogy számolni kéne a kalóriákat.

Marie Claire plusz: a kedves névválasztás, amely svédül magot csipegető, vándorló madárkát jelent. A metafora Pálmai Angie enteriőrjén is visszaköszön, hol fészek alakú lámpa, hol a mennyezeti dekoráció formájában.

Kiknek ajánljuk: tudatos reggelizőknek, és azoknak, akik nyitottak egy másfajta kulináris élményre. Aki szereti a zabkását, nem fogja csalódás érni.

Mikor: egy napindító reggelire, könnyed tízóraira vagy egy izgalmas ebédre egyaránt!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 7.00-15.00-ig, szombaton 8.00-13.00-ig várnak.

Árfekvés: az alapok már 990 Ft-tól kérhetők, átlagban 1490 Ft az áruk, alapanyagtól függően.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi