Avokádótatár virágos sajtkosárkában

2019. október 17.
Tatár nem csak jó minőségű húsokból, de zöldségekből is készülhet, a végeredmény pedig látványra is egészen művészi lehet. Gelb Tatjána új, különleges kötetéből a Színes konyhából hoztunk egy újabb receptet.

„Ha nem lenne virág, a képzőművészet végtelenül szegényes lenne. A mai csendéletet mesterművé varázsoljuk egy különleges megoldásnak köszönhetően. Úgy teszünk, mintha ceruzával, vízfestékkel és filctollal rajzolnánk. Mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül. Emellett a tányéron – azaz a festővásznon – nemcsak szép kompozícióvá, de az ízérzékelő rendszerünk robbanásává egyesítjük az összes elemet.”

Hozzávalók 2 adaghoz:

A tatárhoz:

  • 3 érett avokádó
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csokor friss
  • metélőhagyma

Az öntethez:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • és reszelt héja
  • csipetnyi cukor
  • fél teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál
  • Worcestershire-szósz

A sajtkosárhoz:

  • néhány csepp olívaolaj
  • 10 dkg parmezán
  • vagy bármilyen más
  • kemény sajt
  • csipetnyi provence-i
  • fűszerkeverék

A díszítéshez:

  • bármilyen salátakeverék
  • ehető virág
  • kenyércsipsz

Elkészítés:

A tatárt – egyszerűen fogalmazva apróra vágott salátát – nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel jártasságot. Az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát és a zöldeket még jobban felaprítjuk, de nem turmixoljuk, hiszen piciny darabkákra van szükségünk.

Elkészítjük az öntetet. Itt szükségünk lesz az ízérzékünkre, és arra a képességünkre, hogy a tökéletes összeállítást érjük el. Ez mindenkinél más, én a saját arányaimat írom le. Az összes hozzávalót összekeverjük, és ráöntjük a tatárra. Hagyjuk az egészet összeérni, az ízeket összekeveredni.

Közben készítsük el a sajtkosárkákat. Szükségünk lesz egy kisebb lapos tányérra, amelyet olívaolajjal megkenünk. Kis lyukú reszelővel lereszeljük a sajtot, összekeverjük a fűszerrel, és elhelyezzük a tányér közepén, 8–10 cm átmérőjű kör formájában. Nagyjából 1 percre betesszük a mikróba. Miközben bekenünk egy poharat az olívaolajjal, kivesszük a tányérunkat a megolvadt sajttal, és a sajtkört óvatosan a pohárra helyezzük. 3–4 percre a hűtőbe tesszük. A kosárka megkeményedik, és szép formát ölt.

És most állítsuk össze a csendéletünket. Egy tányér közepére egy gyűrű segítségével kitesszük a tatárt, felállítjuk a kosarat, salátát teszünk bele, és virágokkal díszítjük. Dekoráljuk a kenyércsipsszel. A tányért lespriccelhetjük balzsamecetkrémmel, amely pikáns ízt kölcsönöz az ételnek, és néhány vonással kiegészíti a képünket. A kenyércsipszhez egy sima vagy francia kenyeret előzetesen fagyasszunk le a mélyhűtőben. A szeletelő vagy egy éles kés segítségével szeljük vékonyra, és 5 percig süssük 200 ° C-on a sütőben. A csipszet előre is elkészíthetjük, és lezárt edényben tárolhatjuk.

 

Még több színes receptért keressétek a Színes konyha kötetet!