Kedvenc helyünk a héten: Blue Agori

2019. november 13.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Nemzetközi konyhák terén a Madách tér eddig is előkelő helyen végzett, a kép viszont tavaly novemberben vált igazán teljessé, amikor az ausztrál specialty kávézó, a My Little Melbourn Brew Bar és a francia Á table közé beköltözött a Blue Agori. Ahogy azt a jellegzetes kék-fehér designból sejthettük, autentikus görös street food bárról van szó, újragondolt fúziók helyett eredeti, athéni receptúrákat követve, a környékhez méltó laza közegben.

Sajnos a novemberi „monszunidőszak” a fotózást sem kímélte, így a hivogató terasz helyett ezúttal bent, a melegben foglaltunk helyet. A hely belső kialakítása a magyarországi görög éttermekhez képest rendhagyóan modern, és a hangszóróból sem a zorba zene üti meg a fülünk, hanem egy athéni rádió műsora.

Több vendég elviteles szándékkal érkezik, de látszólag hamar meggyőzi őket a kényelmes és menő, marhabőr üléssor. A görög megálmodó és magyar vendéglátásban már jártas üzlettársai egyaránt olyan hiánypótló éttermet akartak nyitni, ahol valódi sertésből vagy csirkéből kérhetjük – ha kedvünk tartja akár haloumni sajttal – a gyrosunkat, igényes környezetben. Fontos volt számunkra, hogy a tradicionális alapanyagok – amiket egyébként képtelenség lenne itthon előállítani – egyenesen Görögországból érkezzenek, és olyan egyszerűbb, street food fogásokat is megmutassanak a Madách tér közönségének, amiket legfeljebb a görög nyaralásunkon kóstolhattunk utoljára.

Ilyen a souvlaki nyárson, vagy a grillsajttal töltött és természetesen sültkrumplival tálalt gyros pitában. Ha valami könnyedebbre vágynánk, akkor választhatunk természetesen görög-, vagy bulgur salátát thirokafteri szósszal.

Frissítőként a klasszikus üdítők mellett megkóstolhatjuk az athéniak legnépszerűbb sörét is, a Fix Hellas-t. A tartalmas és isteni gyroszos fogások után pedig nincs jobb a könnyed, mézes-epres görög joghurtnál, ennél töményebbet valószínűleg nem is bírtunk volna már elfogyasztani.

A zord idő ellenére vasárnap este is sűrűn váltakoztak az emberek, a pult mögött pedig akkor sem unatkoznak, ha már mindenki elégedetten falatozik, mert elvitelre is kapnak rendeléseket. Eső ide vagy oda, a legjobb döntés volt vasárnap este a Blue Agoriban vacsorázni.

4 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: akik azt hiszik, hogy megcsömörlöttek a gyrosban, de sosem tudnának nemet mondani a sült krumplira.

Mikor: hétköznap 11.00-22.00-ig, hétvégén 12.00-22.00-ig érkezhetünk, de ha kipróbálnánk a sertéshúsból készült gyrostálat, érdemes minél előbb eljutni a nap folyamán.

Marie Claire plusz: ha egy dolgot kell kiemelni, akkor az legyen a fantasztikusan eredeti tzatziki! Éppen olyan, mint amit 16 évesen kóstoltam először Toloban egy mezítlábas, tengerparti étteremben.

Árfekvés: hiába várnánk a lokáció miatt magasabbra pozícionált árakat, a gyros pitában például 1090 Ft, míg a legdrágább fogás az 1890 Ft-os sertés-gyros tál.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi