Az alábbi saláta több szempontból is rendhagyó. Egyrészt alapját zöld levelek helyett most a ropogós és enyhén kesernyés ízű vörös cikória adja, ami nemcsak ízben, de látványban is sokat dob majd a végeredményen. Ezen kívül roppanós lencse és almaszeletek teszik laktatóvá, de a legextrább eleme egyértelműen a kesuszósz, ami remek vegán alternatívát kínál a hagyományos – majonézes vagy joghurtos – dressingek helyett. Akár az ünnepi asztal egyik köretének is csodás!
Hozzávalók:
A salátához:
- 1 fej vörös cikória felvágva
- 1 nagyobb, édeskés ízű alma vékony szeletekre vágva
- 1/4 csésze friss petrezselyemlevél durvára tépkedve
- 2 evőkanál olíva olaj
- só
- 1/3 csésze dió lepirítva, nagyobb darabokban
A lencséhez:
- 1 csésze fekete lencse alaposan átmosva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só
- 2 evőkanál olíva olaj
A kesuszószhoz:
- 1 és 1/4 csésze kesudió
- 1 nagyobb citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A kesuszószhoz tegyük a kesudiót egy közepes tálba, öntsük le forrásban lévő vízzel és áztassuk legalább 2 órán keresztül, vagy egy éjszakán át. Csöpögtessük le a kesudiót és tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá 4 evőkanál vizet, a citromlevet, citromhéjat, olíva olajat és sót! Őröljük krémesre – ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1 evőkanál vizet.
- A lencsét, a megpucolt fokhagymát és a babérlevelet tegyük egy közepes lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd 20-25 perc alatt főzzük puhára.
- A salátához dobáljuk össze a lencsét, a cikóriát, az almát és a petrezselymet, locsoljuk meg olajjal, sózzuk! A tálaláshoz locsoljuk meg kesusszósszal és szórjunk egy kevés pirított diót a tetejére!