Almás lencsesaláta vegán kesuszósszal

2019. december 12.
A különleges kesuszósznak hála még egy vegán menünek is tökéletes eleme lehet az alábbi laktató saláta, amivel még az annyira imádott krémességről sem kell lemondanunk!

Az alábbi saláta több szempontból is rendhagyó. Egyrészt alapját zöld levelek helyett most a ropogós és enyhén kesernyés ízű vörös cikória adja, ami nemcsak ízben, de látványban is sokat dob majd a végeredményen. Ezen kívül roppanós lencse és almaszeletek teszik laktatóvá, de a legextrább eleme egyértelműen a kesuszósz, ami remek vegán alternatívát kínál a hagyományos – majonézes vagy joghurtos – dressingek helyett. Akár az ünnepi asztal egyik köretének is csodás!

Hozzávalók:

A salátához:

  • 1 fej vörös cikória felvágva
  • 1 nagyobb, édeskés ízű alma vékony szeletekre vágva
  • 1/4 csésze friss petrezselyemlevél durvára tépkedve
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1/3 csésze dió lepirítva, nagyobb darabokban

A lencséhez:

  • 1 csésze fekete lencse alaposan átmosva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál olíva olaj

A kesuszószhoz:

  • 1 és 1/4 csésze kesudió
  • 1 nagyobb citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A kesuszószhoz tegyük a kesudiót egy közepes tálba, öntsük le forrásban lévő vízzel és áztassuk legalább 2 órán keresztül, vagy egy éjszakán át. Csöpögtessük le a kesudiót és tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá 4 evőkanál vizet, a citromlevet, citromhéjat, olíva olajat és sót! Őröljük krémesre – ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még 1 evőkanál vizet.
  2. A lencsét, a megpucolt fokhagymát és a babérlevelet tegyük egy közepes lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd 20-25 perc alatt főzzük puhára.
  3. A salátához dobáljuk össze a lencsét, a cikóriát, az almát és a petrezselymet, locsoljuk meg olajjal, sózzuk! A tálaláshoz locsoljuk meg kesusszósszal és szórjunk egy kevés pirított diót a tetejére!

PureWow