Laktató krumplisaláta, ahogy a franciák csinálják

2019. szeptember 05. |
Central Médiacsoport Zrt.

Zöldbab és sok finom fűszer is kerül ebbe a különleges, laktató krumplisalátába! De valójában az öntet teszi igazán izgalmassá.

Az ecetes és a majonézes krumplisalátákat már jól ismerjük, sőt, nemrég egy különleges, vegán verziót is mutattunk! Az alábbi recept azonban egészen más: a dél-franciaországi hangulatot a savanykás ízek – például a kapribogyó és a vinaigrette – és a friss zöldfűszerek, na meg a roppanós zöldbab adják. Csupa vitamin fogás, ami annyira laktató, hogy főételnek is simán elmegy!

Hozzávalók:

  • 1 kg közepes méretű burgonya
  • só és bors
  • 1 babérlevél
  • 1 nagyobb ág kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva vagy összezúzva)
  • 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó
  • 1 evőkanál felszeletelt szardella (opcionális)
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 1/3 csésze extraszűz olívaolaj
  • fél kg zöldbab
  • 4 nagyobb tojás
  • 1 evőkanál vékonyra vágott újhagyma
  • 2 evőkanál durvára vágott petrezselyem
  • 2 evőkanál durvára vágott bazsalikom
  • (tálaláshoz 1-2 marék rukkola)

 

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb fazékban tegyünk fel sós vizet forrni. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, majd főzzük meg a krumplikat úgy, hogy ne legyenek túl puhák, de könnyedén át lehessen szúrni őket.
  2. Készítsük el a vinaigrette-et: egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat és az ecetet (folyamatos kevergetés mellett adagolva), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kapribogyót, a mustárt (és a szardellát, ha használunk). Sózzuk és borsozzuk!
  3. A krumplikat hámozzuk meg, majd szeleteljük fel! Tegyük őket egy nagy tálba, ízesítsük sóval és borssal, majd adjuk hozzá a vinaigrette felét. óvatosan, kézzel keverjük össze, hogy ne nyomjuk szét a krumplikat.
  4. A babonak vágjuk le a szárát, főzzük 3-4 percig sós vízben, majd csöpögtessük le.
  5. A tojásokat főzzük meg, ízlés szerint hagyhatjuk kicsit puhábbra a sárgáját! Hámozzuk meg és vágjuk félbe őket.
  6. A babokat keverjük át a maradék viniagrette-tel, majd adjuk a krumplihoz! A kész salátát szórjuk meg friss újhagymával, petrezselyemmel és bazsalikommal, majd helyezzük rá a tojásokat. Tálaláskor helyezhetjük friss rukkolaágyra!

NYTimesCooking

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró