Egy hét feltöltődés, négy kiló mínusszal

2018. november 28.
Novemberre kezd kiürülni az energiaraktárunk. Ekkora általában feléltük már a nyári szabadság alatt felhalmozott belső tartalékainkat, testileg és lelkileg lefáradva, egy-két plusz kiló túlsúllyal várjuk az év végét, amikor végre néhány napra megpihenhetünk.

Velem is ez történik minden évben, idén azonban elhatároztam: november közepén megajándékozom magam egy hét extra szabadsággal, amit önző módon csak magamra fordítok. Hiszek abban, hogy ha időben odafigyelünk testünk jelzéseire és a tűzoltás helyett a megelőzés stratégiáját választjuk, szervezetünk nem hagy cserben minket idősebb korunkban sem. Ha egész évben különböző okok miatt nem tudom tökéletesen betartani az egészséges életmód aranyszabályait, legalább egy hétig próbáljak úgy élni, hogy valami igazán jót teszek a testemmel és a lelkemmel.

Böjtölés másképp

Világos volt számomra, hogy ezt az ajándék hetet valahol máshol kell eltöltenem, nem a saját otthonomban. Ki kell szakadnom a hétköznapok rutinjából ahhoz, hogy a figyelmemet a külvilágról magam felé irányítsam. A böjt jótékony hatását már többször megtapasztaltam, de eddig mindig tavasszal vágtam bele, és a súlyfeleslegemtől való megszabadulás vágya volt a legfőbb motiváció. Most azonban elsődleges célom a lelassulás, a feltöltődés volt, bár természetesen az a néhány kiló mínusz is kecsegtetőnek tűnt a karácsonyi maratoni evés-ivás előtt. Rátaláltam a FoRest For Life böjtös központra, ami nem más, mint egy otthonosan berendezett, kényelmes családi ház a Visegrádi-hegység szívében, ahol a tulajdonos 5-6 fő számára szervez egyhetes elvonulásokat. Zséli Szilviát jól ismerik a Visegrádra rendszeresen böjtölni járó vendégek, hiszen húsz évig édesanyja, Arádi Antónia Vitalizáló Vendégházában dolgozott és sajátította el, majd fejlesztette tovább a böjtölés tudományát. Idén nyár elején alakította át egykori otthonát böjtös központtá és indította el saját módszerét, amely mögött rengeteg tanulás, szakértői konzultáció és személyes tapasztalat áll.

Eszünk és mégis fogyunk

Szilvi módszere abban tér el a klasszikus léböjttől, hogy nem lelassítja, hanem éppen ellenkezőleg, felgyorsítja az anyagcserét. Az étrendben csupa olyan étel szerepel, ami serkenti az emésztést, tisztítja, megdolgoztatja a bélrendszert, segíti a méregtelenítés folyamatát. Reggel, éhgyomorra egészséges zöld árpakoktéllal indítottuk a napot, ez ébresztette fel az emésztésünket és indította be szervezetünk egyéb regeneráló folyamatait. A reggelink néhány rostban és C-vitaminban gazdag narancs-, grapefruit- és citromszeletből állt, amelyek nemcsak az emésztőszerveinkre, de kellemes citrusillatukkal a lelkünkre és elménkre is frissítő hatással voltak. A böjtölés alatt fontos a folyadékpótlás, ezért az étkezések alatt és közben különböző tisztító, emésztést serkentő, este pedig nyugtató hatású gyógyteákat ittunk, valamint citromos-gyömbéres vizet, ami a szomjoltáson kívül kellemes teltségérzetet is adott.  Az étkezések királynője az ebéd volt, amelynek során Szilvi minden alkalommal megvillantotta előttünk főzőtudományát. A sűrű leveseket ízletesen fűszerezte, fokhagymával enyhén megbolondította: nyugodtan állíthatom, hogy bármelyik levese megállhatná a helyét a legkiválóbb budapesti éttermekben is. Arra is odafigyelt, hogy a levesek naponta a színeikben is elkülönüljenek egymástól, így ettünk a zöldbableves után narancssárga sütőtöklevest, majd fehér karfiollevest, végül piros gazpachót. Délután isteni, az évszaknak megfelelő friss gyümölcsökből, zöldségekből összeturmixolt koktélok segítségével tankoltunk fel energiával. Nem is gondoltam volna, milyen jó íze van a nyers sütőtöklének, ha almával keverjük, vagy hogy hányféle körteíz lehetséges, attól függően, hogy lime-mal, gyömbérrel vagy mással ízesítjük. A vacsora 14 komponensből álló magkeverék volt egy evőkanálnyi kefirrel elkeverve, piros gyümölccsel és fahéjjal felturbózva. A magok leradírozzák a bélfalakat, ezzel segítik, hogy később az értékes tápanyagok a megtisztított bélfalon keresztül könnyebben felszívódjanak. Hihetetlen, de ez a kevés kis vacsora annyira eltelített, hogy gyomorkorgás nélkül, nyugodtan aludtam át az éjszakát.

Mozgás örömmel

Kinek van ideje a hétköznapokban minden nap jógázni és két órát sétálni az erdőben? Ezt a luxust csak itt engedheti meg magának az ember, és annyira rá tud szokni a jóra, hogy később, a valóságba visszatérve, szinte elvonási tünetei lesznek. Mindent megtesz azért, hogy a lehető legtöbbször jógázzon, kiránduljon. Délelőttönként házhoz jött a jógatanár,  kipróbálhattuk a kundalini jógát, ami a hatékony és erőteljes testgyakorlatokon túl meditációval és mantrával segít abban, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal. A női jóga alapjaival is megismerkedhettünk, ami a női test és lélek különleges igényeire fókuszál. A záró gyakorlatsorát, egy ötperces gátizomtornát azóta is rendszeresen gyakorlom, hiszen ahhoz nem kell se edzőterem, se jógaszőnyeg. Ötfős kis csapatunk a kirándulások alkalmával nagyon jól összeszokott, és ahogy teltek a napok, egyre jobban megnyíltunk egymás előtt. A beszélgetések alatt bepillantottunk a másik életébe, okos életvezetési tanácsokat kaptunk és adtunk egymásnak, s legfőképpen fantasztikus ételeket főztünk – természetesen csak fejben. A fejben főzés a böjtölés egyik teljesen normális tünete, általában a harmadik napon kezdődik, és a hét végére már odáig fajul, hogy vacsora után kedvenc főzővideóinkat nézzük együtt a telefonunkon.

Viszlát, narancsbőr!

A böjtölés, az intenzív méregtelenítés alatt a zsírégető, narancsbőr elleni testkezelések is sokkal hatékonyabbak, így hát én is részt vettem négy ilyen kezelésen. A has, a fenék és a comb területét chili– és paprikakivonat alapú krémmel kenték be, erre nejlonfólia került, majd irány a dunszt. Negyven percet feküdtem egy ötven fokra felmelegített, speciális paplan alatt, ami infrafényt bocsátott ki magából. A forróság hatására a csípős krém elkezdett dolgozni: az égető érzés jelezte, hogy felgyorsult a zsírégetés, a méregtelenítés, a nyirokanyagok kiválasztásának folyamata, az infrafény pedig a bőr mélyebb rétegbe is eljuttatta a krém összetevőit. Amikor csuromvizesen kiszálltam a kezelőpaplanból, még jó fél órát dideregtem: a hatóanyagok tovább dolgoztak, ami idővel meghozta a várva várt eredményt. Négy kezelés után centikben is mérhető volt a fogyás, és a bőröm simává, feszessé vált.

Lelki nass

Az egyhetes elvonulás során nemcsak a testünkkel foglalkoztunk: aki akart, a lelkét is megerősíthette. Eljött hozzánk egy nagyon kedves pszichológus, Jankó Judit, akivel az elengedés lelki folyamatáról beszélgettünk, és egy vezetett meditáció segítségével megszabadítottuk az elménket minden olyan gátló tényezőtől, ami megkeseríti az életünket. Részt vettünk egy relaxáló hang- és gongfürdőn, ami a kevésbé spirituális beállítottságú társaimat is elvarázsolta. A tibeti hangtálak és a gong gyönyörű hangja mesés utazásra vitt el minket, elménk kikapcsolt, lelkünk megnyugtató, kellemes érzésekkel telt meg. A vacsora után bölcs idézetekkel zártuk a napot. Nem tudni, miért, de mindenki olyan idézetet húzott magának, aminek az üzenetével éppen dolga volt.

Gyorsan elszállt a hét, az egyik szemem sírt, a másik nevetett, amikor eljött a búcsú ideje. Elkezdett nagyon hiányozni a családom, szerettem volna minél hamarabb megmutatni a lapos hasamat, megfőzni nekik az itt tanult ételeket. Ugyanakkor nehezen ment az elválás az újonnan szerzett barátaimtól és azt is tudtam: visszacsöppenve a hétköznapokba, amikor minden percem be van osztva, nagy önfegyelemre lesz szükségem az itt megszerzett belső béke és az álomalak megtartásához. Az vigasztalt, hogy ha úgy érzem, szükségem van rá, bármikor visszatérhetek.

Fotó: László Krisztina