Best of bathroom #4: magyar ökokozmetikumok karácsonyra

2019. december 11.
Best of bathroom sorozatunkban a szépségvilág öko termékeinek legjavát fölözi le nektek ezúttal vendégszerzőként online szerkesztőnk, Bobák Szilvia, saját tapasztalatai alapján. Csupa olyan – új, és már bemutatkozott – szépségzseni kerül itt a polcokra, amelyet jó szívvel ajánlunk.

Egyre több magyar szépségmárka erősödött meg az utóbbi időben, én pedig nagy előszeretettel tesztelem őket, hiszen a legoptimálisabb kozmetikum számomra az, amely elsősorban lokális alapanyagból dolgozik, helyi munkaerőt alkalmaz, környezetbarát, állatkísérlet-mentes és még hatékony is. Igen, ez nagyon sok elvárás, mégis teljesíti néhány hazai manufaktúra! A következő három duót – ebből egyet-egyet a polcra is felállítottunk -kifejezetten karácsonyra ajánlom, mert biztosan hasznukat fogja venni az, aki megkapja a csomagot és nem a fürdőszobapolc hátsó sarkában fogja megvárni a selejtezést. Semmi fölösleges divatkence és csillogó csomagolás, hívogató marketingkifejezések: ezekben a termékekben tényleg csak a lényeg van benne.

1. Blanche micellás archab és agyagos arcradír epermaggal

Hetente 1-2 alkalommal biztosan előkerül nálam ez a bombabiztos duó, különösen amióta tél van: az archab pillekönnyű textúrája ellenére nagyon hatékonyan tisztítja az arcot, ráadásul azért is környezetbarát ez a formula, mert a habos állaga miatt nagyon kevés elég belőle és nem kell hozzá arclemosó korongokat sem használni (bár nagyon szuper lenne, hogyha más termékekhez hasonlóan itt is lemondanának a műanyag csomagolásról), ráadásul nem szárítja a bőrt a benne lévő növényi glicerinnek köszönhetően. Nap végén az enyhén citromfüves illata nagyon nyugtatóan tud hatni és remekül kiegészíthető az agyagos arcradírral is, amely állaga és illata is olyan, mint egy nyári eperfagyi. A benne található epermagok műanyagmentesen radírozzák az arcot és előkészítik az esti bőrtápláláshoz.

2. Colo tápláló kézkrém és narancsos-vaníliás ajakbalzsam

A Colo ezen párosa a leghidegebb, legszelesebb őszi-téli napok megmentője. Telitalálat a minimalista, funkcionális megoldások kedvelőinek, hiszen kinek ne lenne szüksége egy minőségi kéz– és ajakápolóra? Előbbiben lényegében semmi más nincs, csak rengeteg bio olaj (például makadámdió és édes mandula) és B5-, illetve E-vitamin, utóbbinak pedig amellett, hogy ennél téliesebb és hívogatóbb illata már nem is lehetne, a legnagyobb erénye két tápláló luxusalapanyag, a murumuru vaj és a marula olaj. Számos ajakápolónál éreztem már azt, hogy szinte függővé válok tőle: ha egyszer bekenem vele a számat, akkor csak még szárazabbnak érzem utána, de ennél a napi 1, maximum 2 használat bőven elég. A kézkrémet pedig még ekcémás bőrfelületre is lehet használni, én a kendermag-krémemen kívül ezt használom legszívesebben az ekcémás területekre.

3. Botanicoil 100% meggymagolaj és báziskrém

Ha valami igazán tápláló luxuskozmetikai hatásra vágyok, akkor alaposan megtisztított bőrre felviszem a márka (egyébként gyönyörű kialakítású) szín- és illatanyagmentes báziskrémét – melyet kifejezetten olajokhoz fejlesztettek ki – majd a bőröm aktuális állapotához és a kedvemhez mérten hozzáadok néhány csepp arcolajat. Az egyik jolly joker kedvencem a 100%-os meggymagolaj, mely marcipános, mégsem émelyítő illatával kényeztet, ráadásul szuperül táplálja az alapvetően kombinált bőrömet. Beautygourmet szeretteinknek biztosan befutó ez a kombináció, ráadásul magyar meggymagból préselik az olajat és üvegcsében, papírcsomagolással juthatunk hozzájuk, így a legszigorúbb környezetvédelmi elveket is teljesítik a termékek.