Nem nagyon van olyan ember, aki ne imádná a kicsi, narancssárga gyümölcsöket. De tudjuk, hogy épp tangerint, mandarint vagy klementint pakolunk a bevásárlószatyrunkba? A karakteres ízű, édes, C-vitaminnal teli, könnyen pucolható gyümölcsök a nap bármely szakában tökéletes nassolnivalók, hiszen akár a munkahelyünkre vagy utazáshoz is magunkkal vihetjük őket.
Mi a különbség?
A mandarintól a klementint még egészen könnyű megkülönböztetni, mivel ez utóbbi egy kicsivel nagyobb és levegősebb, a héj könnyebben leválik a gerezdekről és nincs magjuk. A tangerint már nehezebb azonosítani. Ez a mandarin egy fajtája, ám a sötétebb színű gyümölcsök nem a japán eredetű mandarinok, hanem a marokkói Tangier-ből származó tangerinek. A kikötővárosról kapta a nevét, ahonnan először szállították át Európába.
Most van szezonja!
Bármelyik gyümölcsöt is válasszuk, most juthatunk a legízletesebb darabokhoz – októbertől januárig tart a mandarinszezon. Válasszunk sötét narancssárga bőrű gyümölcsöket, melyeken nem látható barna folt.
Hogyan együk?
A legegyszerűbb mód, ha megpucoljuk és helyben felfaljuk a lédús gerezdeket. Ám a mandarin és rokonai remekül működnek salátákban vagy turmixokban is, a télen szintén remek vitaminforrásnak számító céklával például tökéletes páros. A narancs helyettesítésére is használhatjuk sült csirkéhez, de bármely másik citrusféléhez hasonlóan lekvárt is készíthetünk belőlük.
Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash