Pezsgőevolúció három lépésben

2019. december 31. |

Pezsgőforradalom van, vagyis ha egyszerre akarsz up-to-date lenni és képviselni az elegancia örök értékeit, válaszd a pezsgőt! És nem csak szilveszterkor.

Ahogy bor és bor között, úgy pezsgő és pezsgő között is van különbség. Ez fakadhat a szőlőfajtából, a termőterületből, a pezsgőkészítés módjából. Mára a kínálat szinte végtelenné vált, köszönhetően részben annak, hogy itthon is egyre többen fogyasztanak rendszeresen minőségi, tradicionális készítésű pezsgőket.

Most felépítünk egy háromlépcsős hierarchiát, amely a pezsgők egyre magasabb kategóriája felé visz. A pezsgők klasszikus tulajdonságainál a logika úgy néz ki, hogy ahogy haladunk fölfelé, nem veszítünk. Minden lépésnél megőrizzük a korábbiak erényeit is. Mindjárt megértitek, ha most még homályosnak is látszik.

Első szint

Frissítő. A kiindulási pont az, hogy egy pezsgőnek frissítőnek kell lennie. Ha nem üdít, az ellentmond a műfaj alapvető követelményeinek. Egy egyszerű, könnyed darab is megfelelhet ennek a kitételnek, amilyen a legtöbb prosecco.

Második szint

Elegáns. A frissítő értéket megtartjuk, de a következő szinten kérünk mellé eleganciát is. Az elegancia záloga a pezsgőknél az egyenes, határozott savgerinc. Sokan ez elől menekülnek az édesített pezsgők világába, pedig ott pont a lényegről maradnak le.

Harmadik szint

Összetett. Ezt az értéket már csak azok keresik, akik fekete öves pezsgőfogyasztók. Az igazán komoly, magas kategóriájú pezsgők – így például a champagne-ok – egyszerre több illat- és ízkomponenst mutatnak. Mesélnek a szőlőfajtáról, a termőterületről, az érlelés hosszáról.

Thummerer Rosé Brut 2013

A legtöbb, főként csendes borokra fókuszáló magyar pincészet pezsgői esetében az alapanyag, tehát az alapbor még az adott borászatnál készül el, de a pezsgősítésre már egy kifejezetten erre szakosodott pincészetben kerül sor. Thummererék kivételt jelentenek, egy champagne-i utat követően beszerezték a szükséges eszközöket, így a pezsgőnek szánt szőlő termelésétől a pezsgősdugó végső elhelyezéséig minden az egri pincészetben zajlik. Ez a pinot noir rozé pezsgő a tradicionális pezsgők mértéktartó eleganciáját mutatja.

Ikon Rosé Brut 2017

A pezsgőkkel kapcsolatos tévhit, hogy szülinapi, év végi koccintáshoz, színházi szünetekben kortyolgatásra vagy aperitifnek való. A pezsgő teljes értékű buborékos bor az étkezés közben is. És ebben az egyre inkább a zöldségek felé forduló, olívaolajjal dolgozó, friss ízekre fókuszáló gasztronómiai világunkban nincs is nehéz dolgunk a párosításkor. Az Ikon dél-balatoni pinot noir pezsgője szintén rozé. Testében, alkoholtartalmában erősebb, mint a legtöbb pályatársa, ezért leginkább étel mellé ajánlanánk. Büférendszerben felszolgált szilveszteri fogások széles köréhez passzol, de elbír egy malacsülttel is.

Ruinart R de Ruinart

Az a jó egy champagne-ban, hogy még akkor is, ha nem a pincészet top tételéről van szó, általában hozza a háromlépcsős rendszerünk mindhárom fokát. Egyszerre frissítő, elegáns és összetett. A Ruinart alap tételének már a palackja is különleges. Ha egyszer a kezünkbe vesszük ezt a gömbölyded palackot, biztosan nem feledjük el. Pláne, ha meg is kóstoljuk. Kifinomult pezsgő, egyúttal határozott ízekkel: sárga húsú gyümölcsök, kis virágosság és a tradicionális pezsgőkre egyedülálló módon jellemző élesztős karakter.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Így süss tökéletes karácsonyi linzert karácsonyi linzer

Így süss tökéletes karácsonyi linzert

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje édesség

Minden van benne, csak tök nincs: a pumpkin spice latte eredeti receptje

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel gomba

Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel