Pezsgőevolúció három lépésben

2019. december 31.
Pezsgőforradalom van, vagyis ha egyszerre akarsz up-to-date lenni és képviselni az elegancia örök értékeit, válaszd a pezsgőt! És nem csak szilveszterkor.

Ahogy bor és bor között, úgy pezsgő és pezsgő között is van különbség. Ez fakadhat a szőlőfajtából, a termőterületből, a pezsgőkészítés módjából. Mára a kínálat szinte végtelenné vált, köszönhetően részben annak, hogy itthon is egyre többen fogyasztanak rendszeresen minőségi, tradicionális készítésű pezsgőket.

Most felépítünk egy háromlépcsős hierarchiát, amely a pezsgők egyre magasabb kategóriája felé visz. A pezsgők klasszikus tulajdonságainál a logika úgy néz ki, hogy ahogy haladunk fölfelé, nem veszítünk. Minden lépésnél megőrizzük a korábbiak erényeit is. Mindjárt megértitek, ha most még homályosnak is látszik.

Első szint

Frissítő. A kiindulási pont az, hogy egy pezsgőnek frissítőnek kell lennie. Ha nem üdít, az ellentmond a műfaj alapvető követelményeinek. Egy egyszerű, könnyed darab is megfelelhet ennek a kitételnek, amilyen a legtöbb prosecco.

Második szint

Elegáns. A frissítő értéket megtartjuk, de a következő szinten kérünk mellé eleganciát is. Az elegancia záloga a pezsgőknél az egyenes, határozott savgerinc. Sokan ez elől menekülnek az édesített pezsgők világába, pedig ott pont a lényegről maradnak le.

Harmadik szint

Összetett. Ezt az értéket már csak azok keresik, akik fekete öves pezsgőfogyasztók. Az igazán komoly, magas kategóriájú pezsgők – így például a champagne-ok – egyszerre több illat- és ízkomponenst mutatnak. Mesélnek a szőlőfajtáról, a termőterületről, az érlelés hosszáról.

Thummerer Rosé Brut 2013

A legtöbb, főként csendes borokra fókuszáló magyar pincészet pezsgői esetében az alapanyag, tehát az alapbor még az adott borászatnál készül el, de a pezsgősítésre már egy kifejezetten erre szakosodott pincészetben kerül sor. Thummererék kivételt jelentenek, egy champagne-i utat követően beszerezték a szükséges eszközöket, így a pezsgőnek szánt szőlő termelésétől a pezsgősdugó végső elhelyezéséig minden az egri pincészetben zajlik. Ez a pinot noir rozé pezsgő a tradicionális pezsgők mértéktartó eleganciáját mutatja.

Ikon Rosé Brut 2017

A pezsgőkkel kapcsolatos tévhit, hogy szülinapi, év végi koccintáshoz, színházi szünetekben kortyolgatásra vagy aperitifnek való. A pezsgő teljes értékű buborékos bor az étkezés közben is. És ebben az egyre inkább a zöldségek felé forduló, olívaolajjal dolgozó, friss ízekre fókuszáló gasztronómiai világunkban nincs is nehéz dolgunk a párosításkor. Az Ikon dél-balatoni pinot noir pezsgője szintén rozé. Testében, alkoholtartalmában erősebb, mint a legtöbb pályatársa, ezért leginkább étel mellé ajánlanánk. Büférendszerben felszolgált szilveszteri fogások széles köréhez passzol, de elbír egy malacsülttel is.

Ruinart R de Ruinart

Az a jó egy champagne-ban, hogy még akkor is, ha nem a pincészet top tételéről van szó, általában hozza a háromlépcsős rendszerünk mindhárom fokát. Egyszerre frissítő, elegáns és összetett. A Ruinart alap tételének már a palackja is különleges. Ha egyszer a kezünkbe vesszük ezt a gömbölyded palackot, biztosan nem feledjük el. Pláne, ha meg is kóstoljuk. Kifinomult pezsgő, egyúttal határozott ízekkel: sárga húsú gyümölcsök, kis virágosság és a tradicionális pezsgőkre egyedülálló módon jellemző élesztős karakter.