A céklának hihetetlenül jól állnak a magyar borok

2019. november 30.
A cékláról két dolog jut a legtöbbünk eszébe. Egyrészt a gyerekkorunkban megtapasztalt savanyúság, másrészt azok a mérhetetlenül hosszú felsorolások, amelyek pozitív egészségügyi hatásairól szólnak. Úgyhogy ezekről most nem beszélünk.

E két közös tapasztalat mellett abból a szempontból már két nagy csoport rajzolható ki, hogy ki eszik. rendszeresen ebből a zöldségből, és ki nem. Ez utóbbi csapatból elég gyorsan át lehet kerülni az előbbibe, ha valaki sült céklával találkozik akár salátában, akár köretként. És ha már ilyen formájában megkedveltük, remek főzve is (például levesbe), vagy nyersen lereszelve salátába.

A cékla legerősebb karakterelemei sütve jönnek elő. Legjobb becsomagolva, sütőben héjastól megsütni, és csak utána megpucolni. Így egy kifejezetten koncentrált, édes ízhatású, meseszép zöldséget kapunk, amely markáns eleme lehet egy rá épülő salátának, párosítva akár kecskesajttal, akár olajos magvakkal, vagy épp lencsével. Sajthoz, húshoz, vega fasírtokhoz is remek köret, de kockára vágva rizottóba is keverhetjük, csodás rózsaszínnel vonja majd be a rizst.

Ha nem a sütést választjuk, kevés folyadékban párolva is betöltheti ugyanazokat a szerepköröket, amiket az előbb felsoroltunk, de az íze kevésbé lesz kifejező. A nyers változat ennél is szerényebb, bár még így is köröket ver sok más neutrálisabb ízhatású zöldségfélére.

Borpárosítás kapcsán elsősorban olyan fogásokban gondolkozunk most, ahol a cékla van a főszerepben. Ha egy félig átsült marhasteak mellé teszünk három céklaszeletkét köretnek, érezzük, hogy nem a zöldség fogja osztani a lapokat. Ha ő van a reflektorfényben, a színe és intenzív ízei miatt elsősorban vörösborokban gondolkozunk, azokból ugyanakkor inkább a közepes testű és alkoholtartalmú tételeket érdemes választani, amelyek nem kerekednek majd az étel fölé. A sok tanninra, erőteljes hordós ízekre most nincs szükségünk.

Bakonyi Pír Cuvée 2018

A Villányi borvidék hűvösebb, siklósi körzetéből származó szőlőből készült ez a bor, ami így frissebbnek, élénkebbnek, vibrálóbbnak hat, mint ami a borvidék nevének említésére elsőre eszünkbe jut. Mindezt kifejezetten élénk savtartalmának köszönheti. A bor cabernet franc, zweigelt és kékfrankos házasítása; utóbbi két fajtának oroszlánrésze van abban, hogy a bor jól passzol akár nyers, akár főtt céklával készített fogásokhoz.

Homonna Kékfrankos 2017

A tokaji borász, Homonna Attila balatoni munkássága a rajongói számára már ismert, de sokaknak még újdonság a neve alatt megjelenő kékfrankos. A bor elsődlegesen elegáns. Hála határozott, egyenes savainak, ribizlis, gránátalmás aromáinak, visszafogott tannintartalmának és mértéktartó testének a fekete öves kékfrankosrajongók mellett elsősorban fehérborkedvelőknek ajánljuk. A mellé kínált céklás fogás túl markáns fűszerezésével nem érdemes elfedni a borban rejlő kifinomultságot.

Gál Tibor Kadarka 2018

Ha csak a termőhelyeket és a szőlőfajtákat néznénk, kóstolás nélkül az egri kadarkával kezdenénk ezt a háromboros sort. Az aktuális Gál Tibor-évjárat azonban nem a karcsú, fűszeres aromatikájú kadarkatípust hozza. Inkább az érett piros bogyós gyümölcsös karakter és a magas beltartalom a domináns benne úgy, hogy a szőlőfajtához hűen marad az alacsony színintenzitás, és a csersavakkal sem esik túlzásba a bor. Felépítése és aromavilága már kifejezetten alkalmassá teszi arra, hogy a sült, koncentrált ízvilágú céklafogásokhoz megfelelő partner legyen.