Kedvenc helyünk a héten: Mitzi

2020. január 22.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Nem állt meg a fejlődésben a budai Bartók Béla út, sőt továbbra is szinte minden évszakra jut egy újabb menő hely, (Faur Zsófi galériája, Béla, Bartók, Ono Poké Bowl) amelyet érdemes bemutatni. Legújabb kedvencünk ezúttal egy valódi nagypolgári kortárs kávéház, bisztró, ha akarjuk reggeliző, ahol egész nap szégyenérzet nélkül kérhetünk rántottát, de késő esti borozásra, pálinkázásra vagy irodalmi estre is érkezhetünk. Bemutatjuk a Mitzit, a Szent Gellért tértől nagyjából 1 perc sétára, a helyet, ahová jó megérkezni.

„A Bartók Béla út egy különleges és pezsgő hely, mi pedig azon dolgozunk, hogy ez az út jól is kezdődjön. Egy ilyen kapunak – vagy ha úgy tetszik nyitánynak – szántuk a Mitzit a Bartók Béla út 1-es szám alatt.

Mitzi egy titokzatos, művelt, okos és gyönyörű nő, akibe mindenki szerelmes. Igazi hedonista, állandóan úton van, és a világ különböző pontjairól tér vissza hozzánk az épp aktuális helyi specialitások receptjeivel, melyet a diplomatáktól, művészektől és séfektől szerez be, és készít el Budapesten. Ezekből a receptekből főzünk a Mitziben, ezért nem is lehet egyetlen nemzet konyhájához hasonlítani az étlap felhozatalát.” – árulja el Szuhay Gergely, a hely egyik megálmodója. Társaival, Sas Olivérrel és Fülöp Adriánnal úgy érezték, „ennyivel még tartoznak a Bartók Béla útnak”, mi viszont már a Béláért is nagyon hálásak vagyunk nekik.

A bohémságot persze a Mitziből sem tudjuk kizárni, a galéria földszintjén nyílt bisztró mégis sokkal inkább egy olyan kávéház, ahol Kosztolányi bizonyára szívesen meginná a feketéjét.

Meleg fények teszik otthonosan hangulatossá, a rézlappal fedett pult és a felújított antik bútorok viszont éreztetik, hogy mégsem csupán a múlt évszázad volt inspirációforrás. Kedvenc enteriőrelemeink a növények, kiegészítőkből pedig a keleties fém és réztálcák, melyeken a kávénk mellett a legtöbb étel is érkezik.

Fotóink szempontjából különösen előnyös volt a használatuk, a virágmintás hímzett terítővel pedig minden egyes fogás csodásan mutatott!

Ha már kávéház, mi is a kávéval indítottunk, amelyet külön nekik pörköl brazil-guatemalai kávészemekből Nezvál Máté a 42 Caffee Roasteryjében. Gyömölcsös, lágy blend ez, amelyért már önmagában érdemes ellátogatni hozzájuk. Mi viszont kóstoltunk is, egy kicsit a reggeliből, és sokat a napközbeni menüsorból. A tojásos fogásokat mellőzve egy bőséges granola tállal indítottuk a sort, amelyből nem sajnálták a krémes joghurtot, a friss gyümölcsöket, és a legfinomabb magvakat sem.

A szebb napokra készültek egy igazán gourmet reggelivel is,  a Báró úr kedvencével, amelyben 24 órán keresztül marinált lazac találkozik a kaviárral, ezt pedig egy pohár pezsgővel koronázzák meg.

Kicsit éhesebb reggelizni vágyóknak ajánljuk az autentikus angol reggelijüket, amelyhez a legtöbb hozzávaló egyenesen Nagy-Britanniából érkezik, és Pilsnert vagy a Fehér Nyúl kézműves sörét ajánlják hozzá.

A változó étlapon alapanyagtól függően mindig szerepel a nagymamánk valamelyik receptje, ezúttal csirkepaprikást kóstolhattunk nokedlivel (ahogy a nagyi csinálja), savanyúsággal és egy pohár etyeki Savignon Blanc-nal. Nosztalgikus, bőséges és isteni.

Érkezhetünk a nap bármelyik szakában, a szerencsére rövid, közérthető étlapon biztosan találunk kedvünkre valót, még akkor is, ha csak egy kávéra és egy finom süteményre terveztünk beugrani valakivel. Alig várjuk, hogy kisüssön a nap, és a teraszukon tehessük meg ugyanezt.

5 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Mikor: november óta Juhász Anna irodalmi szalonja is a Mitzibe költözött, az eseményekért viszont érdemes figyelni a Facebook oldalukat, mert az első estje máris teltházas. Egyébként tényleg bármikor 9.00-22.00-ig, pénteken és szombaton egészen éjfélig.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akiknek Mitzi sejtelmes személyisége felkeltette az érdeklődésüket, és kíváncsiak, mit hozott el a legutolsó kalandjából.

Marie Claire plusz: a tipográfia, és ahogy az megjelenik az étlapon és a hely homlokzatán.

Árfekvés: a reggelik 680 Ft-tól indulnak, átlagosan minden fogás 1000 és 2000 Ft között mozog, legdrágább a Báró Úr kedvence 5990 Ft-ért. Teljes étlapért kattints ide.

Szöveg és fotó: Bodnár Zsófi