Kedvenc helyünk a héten: ONO Poké Bowl

2019. október 04.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Megnyílt Budapest első pokét kínáló helye, az ONO Poké Bowl a világ nemrég 41. legmenőbb utcájának kikiáltott Bartók Béla úton.

Nyugat-európai nagyvárosokban és a tengerentúlon már senkinek sem kell bemutatni Hawaii nemzeti ételét, a pokét, de egészen egy Berlinben tett látogatásomig nekem sem volt fogalmam róla, mi is ez a fantasztikusan egészséges dolog, ami eddig kimaradt az életemből.

Maga a koncepció egyszerű, és leginkább az egészséges alapanyagok egzotikus íz-, és forma egyvelegéből áll össze. Az 5 lépésből álló rendelés során választhatunk egy alapot (quinoás cukkinitészta, csicseriborsó, káposzta, rizstészta vagy rizs), erre jön a protein (vörös tonhal, lazac, szuvidált csirke vagy tofu), az ötféle zöldség.

Ezt koronázza meg a poké elengedhetetlen része, a szósz, majd egy utolsó, de nagyon finom hozzávalóként megszórják a tálunkat ropogós magokkal.  Aki még csak most barátkozik a superfood tálakkal, 6 féle ajánlat közül választhat a menüről, olyan hozzávalókból, amelyek ízben a leginkább passzolnak. Ilyen például a mangó-tonhal, vagy a mogyorós szósz csirkével, de találni fogunk a repertoárban például enoki gombát és edamame babot is, ami egyébként személyes kedvencemmé vált.

A nyers zöldséges és halas variációkból összeálló tálak ma már akkora népszerűségnek örvendenek a világban, hogy az alapítók nem is Hawaiiról, hanem egészen Ausztráliából hozták az inspirációt. Arrafelé csúcsődiőben a poké étteremláncoknál akár hosszú sorokat is képesek kiállni az emberek ebédjükért.

Így jött az ötlet, hogy mért ne hoznának el valami igazán új, nemzetközi vonalat Magyarországra, bár az elején voltak fenntartásaik. „A nyers tonhal a tradicionális poké alapja, és az ötletelésnél kicsit szekptikusan álltunk még a sikeréhez, elsősorban a hazai közízléshez köthető sztereotípiák miatt. Az egyik szomszédunk ki is jelentette az étterem nyitásakor, hogy ha nincs krumpli, akkor őt ne is várjuk az étteremben” – meséli Szládovics Orsi, az ONO Poké egyik alapítója. „Az első tesztfőzés után persze minden kételyünk elszállt, hiszen egy végtelenül sokszínű ételről van szó, ami annak ellenére, hogy nyers alapanyagokból áll, hihetetlenül laktató és nagyon ízletes”.

Az ONO táljait és saját készítésű szószait a kreatív séf, Moravcsik Béla álmodta meg, míg az ötlet Semsei Sándor üzletvezetőtől jött, aki Ausztráliában találkozott a pokéval. Brunda Mátyással kiegészülve így három hete, két hetes tesztüzemet követően, hivatalosan is megnyitott Magyarország első poké helye, és hogy igenis jó fába vágták a fejszéjüket, mi sem bizonyítja jobban, mint a már első héten kialakuló csúcsidőszak és a környékbeliek állandó pozitív visszajelzése.

Budapestnek éppen erre volt szüksége, egy laza helyre, ahová bármikor beülhetünk egy egészséges, tartalmas, mégis izgalmas ebédre valakivel. Én a nyitás óta már kétszer is ellátogattam hozzájuk, és mivel már Berlinben elvarázsolt a poké, nem titkolt célom volt lenyűgözni vele a barátaimat is. Ha még kevésbé vagyunk bátrak, nyugodtan bízzunk a csapatban, 6 féle ajánlatukból biztosan találunk kedvünkre valót. Ha viszont már van bevált „receptünk”, teljesen személyre szabhatjuk a tálunk tartalmát, az alapoktól a különleges zöldségeken át a szószig.

Viszonylag késői zárórájuknak köszönhetően még koktélt is kérhetünk a vacsoránk mellé: mi a az isteni grapefruitos gin alapú Malfy 75-öt és egy Negronit kóstoltunk, és felfigyeltünk válogatott borválasztékukra is, de természetesen a „clean eating” híveinek is kedveznek finom, gyümölcsös smoothie-kkal és lassikkal, sőt még mindenmentes répatortával is! Így igazán könnyű odafigyelni az „autumn bodynkra”.

10 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: ételallergia vagy speciális étrend nem akadály, simán összerakhatjuk úgy a tálunkat, hogy a vegán, sőt nyers vegán alapelveknek is maximálisan megfeleljen, ugyanakkor a hedonistákat sem kell félteni. Ha valaki nyitott az új ízekre és bátran belekóstolna valami izgalmas, és nagyon friss gasztronómiába, irány az ONO Bartók Béla 34-ben.

Mikor: az első hetek tapasztalatai alapján 18.00 körül alakul ki csúcsidő, így ha biztos helyet szeretnénk, érdemes ebédelni érkezni az első látogatásunkkor. Egyébként a galériás kialakításnak és tágas üzlethelyiségnek köszönhetően jó eséllyel lesz még szabad asztalunk.

Nyitvatartás: Hétfőtől szombatig 11.00-23.00-ig.

Árfekvés: ételünket kicsi és nagy adagban is kérhetjük 1780/ 2130 FT-tól.

Marie Claire plusz: elsődleges szempont náluk a frissesség, a Budaörsi halpiacon nap mint nap megfordulnak friss alanyanyagokért. Emellett a környezettudatosságra is igyekeznek maximálisan ügyelni, lebomló, kukoricakeményítőből készült szívószálaik mellett kizárólag újrahasznosított, papír alapú szalvétát és csomagolást kínálnak elvitelre. Minket megvettek!

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi