Hagyományos szalagos fánk, egyszerű csörögefánk, könnyed túrófánk vagy épp izgalmas „nemzetiségi fánkok”, mint például a spanyol churro – februárban rengetegféle verzió készül ebből a klasszikus, szinte minden országban ismert édességből. Mi most egy különleges, répatorta ihlette fánkot mutatunk, aminek külön előnye, hogy nem kell bő olajban kisütnünk, hanem fánkforma segítségével sütőben is elkészíthetjük – így lefaraghatunk valamennyit a bevitt zsírmennyiségből. Persze továbbra sem diétás édességről van szó, de a farsangi szezonra való tekintettel ennyi talán belefér.
Hozzávalók a réptaorta farsangi fánkhoz
A tésztához:
- 5 ek. (70 g) sózatlan vaj, szobahőmérsékletű
- 1/4 csésze (60 g) növényi olaj
- 1/2 csésze (100 g) barnacukor
- 1/4 csésze (50 g) kristálycukor
- 2 nagyobb tojás
- 2 és 3/4 csésze (330 g) finomliszt
- 1 és 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1 csésze (230 g) író
- 1 és 1/2 csésze (150 g) répa, lereszelve (kb. 2-3 közepes répa)
- 1/2 csésze (80 g) pekándió, apróra vágva
A mázhoz:
- 110 g krémsajt, szobahőmérsékletű
- 50 g kristálycukor
- 3 ek. zsíros tejszín
A réptarota farsangi fánk elkészítése
- A fánkokhoz melegítsük elő a sütöt 220 fokra, és egy fánkformát vajazzunk ki.
- Egy nagyobb tálban robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, az olajat és a cukrokat, míg habos nem lesz.
- Adjuk hozzá a tojásokat, majd közepes fokozaton dolgozzuk össze.
- Egy másik nagyobb tálban forgassuk össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. A lisztes keveréket részenként adagoljuk a nedves hozzávalókhoz, dolgozzuk össze a robotgéppel. Végül adjuk hozzá az írót, keverjünk homogén tésztát. Dobjuk bele a répát és a pekándiót is, forgassuk őket a tésztába.
- A tésztát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a fánkformába. Ha nincs habzsákunk, kanállal is ügyeskedhetünk. 12-15 perc alatt süssük készre a fánkokat, majd hagyjuk őket kihűlni.
- Készítsük el a mázat: egy közepes tálban verjük fel a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot és a zsíros tejszínt, robotgéppel készítsünk belőle sűrű, mégis kissé folyós krémet. A mázat csurgassuk a kész fánkokra, körülbelül 20 perc alatt meg is szilárdul.