Régi idők szalagos fánkja – Olyan lesz, mint gyerekkorunkban!

2022. február 08.
Ha farsang, akkor fánk, és ha fánk, akkor a legjobb, ha szalagos! De mégis hogy lesz olyan, mintha a nagyi készítette volna? Hoztunk egy régi-régi jól bevált receptet és egy szívmelengető történetet is mellé!

„A szalagos farsangi fánk nekem nem a farsangi szezonhoz kötődik. Édesanyámék kilencen voltak testvérek (fájdalmas, de a testvérei már mind eltávoztak közülünk). Édesapámék négyen voltak testvérek, közülük ma már csak Flórika néni van velünk” – meséli Stella, akitől olyan fánkreceptet kaptam néhány évvel ezelőtt, hogy annak azóta sincs párja. Most, hogy jön a szezonja, vétek lenne nem megosztani, keljen csak szárnyra ez a réges-régi családi fánkrecept!

Így lesz szalagos a farsangi fánk

Náluk egy-egy disznóvágás felért egy kisebb lakodalommal, hiszen 50-70 fős vendégsereg gyűlt össze: „A hajnal – általában 5 óra – a szokásos tennivalókkal kezdődött: a felnőttek feldolgozták a húst, a gyerekek játszottak kint a hóban vagy bent a sparhelt melegében. Fontos volt, hogy reggel 8 órára elkészüljön a reggeli (pecsenye, hagymás vér), és mindenki együtt üljön az asztalhoz. A nagyobb gyerekeket, akiket érdekelt, befogták munkára. Én 7 éves voltam, és nagyon szerettem ezeket a családi eseményeket. Megtanultam belet húrolni, abálni, hurkát-kolbászt tölteni, zsírt kisütni. Négy nagynéném és hét nagybátyám türelmesen tanított és segített. A nap fénypontja, a vacsora előtt számomra az volt, amikor Mari ángyikám elkezdte sütni a fánkot. Imádtam vele sütni! Halk szavú, nagy szoknyás, fejkendős asszony volt, sok lakodalomba hívták főzni. 10 éves koromra már engedte, hogy egyedül süssek. Mindig azt mondta: »Kisjányom, egy sütemény vagy étel attól lesz finom, hogy beletesszük a hozzávalókat és a szívünket.« Azóta is így sütök: szívvel, mosolyogva és minden egyes alkalommal rájuk emlékezve” – tette hozzá Stella, mielőtt a lényegre, azaz a szalagos fánk receptjére tért.

Régi idők szalagos farsangi fánkja

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 l olaj a sütéshez

Így készül:

  1. A tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen túl meleg. Keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jócskán megemelkedik.
  2. A lisztet szitáld át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Rakd hozzá az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól dagaszd meg. Konyhai robotgéppel könnyebb dolgod lesz, és gyorsabban is végzel. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.
  3. Takard le, majd keleszd meleg helyen 45-50 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk.
  4. Ha a duplájára emelkedett, lisztezett felületen nyújtsd ki egy centi vastagra, és szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket. Ha nincs kiszúród, egy nagyobb üvegpoharat is bevethetsz. Rakd a fánkokat lisztezett tálcára, és keleszd még 15 percig.
  5. Ezután forrósíts olajat, helyezd bele a tésztát, és mindkét oldalát süsd meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Azzal is számolj, hogy a fánk sütés közben körülbelül másfélszeresére nő.
  6. Én fedő alatt sütöm a tésztát addig, amíg meg nem fordítom. Ez körülbelül három perc. Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn.
  7. Szórd meg a még meleg fánkot porcukorral – és a baracklekvárt is kár lehagyni róla!

Fotó: Muntyán Stella

Ha te inkább vegán fánkot ennél, ahhoz is van receptünk!

Ezt láttad már?