Mogyoróvajas-csokis keksz egészséges kiadásban

2020. február 06.
Kevés jobb dolog van a friss, omlós csokis keksznél, pláne ha krémes mogyoróvaj is kerül bele. Az alábbi recepttel pedig még a lelkiismeretünk is jól jár!

Ha egészséges kekszre vágyunk, nem érdemes a véletlenre bízni a dolgot, a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Már csak azért is, mert a keksztésztákat általában nagyon egyszerű összedobni, és így mi magunk szabályozhatjuk, hogy mi kerüljön a desszertünkbe – olajos magvaktól az aszalványokon át az étcsokiig. De a legnagyobb előnye mégis az, hogy így a lehető legjobb formájában fogyaszthatjuk a kekszet: melegen és omlósan!

Hozzávalók:

  • 23 gramm zabpehely
  • 40 gramm mandulaliszt
  • 1/4 tk só
  • 1/2 tk sütőpor
  • 70 gramm kókuszvirágcukor
  • 130 gramm krémes sózott mogyoróvaj (válasszunk természetes, adalékanyagmentes fajtát)
  • 1 nagyobb tojás
  • 30 gramm étcsokoládé apróra vágva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral!
  2. Egy közepes lábosban keverjük össze a zabot, a mandulalisztet, a sót, a sütőport és a cukrot!
  3. Adjuk a keverékhez a mogyoróvajat (ha tényleg természetes, akkor valamivel hígabb és könnyebb dolgozni vele), a tojást és keverjünk ragacsos tésztát! Ha túl nedvesnek találjuk a végeredményt, egy kis liszttel segíthetünk a helyzeten, ha túl morzsás, adjunk hozzá még több mogyoróvajat!
  4. Keverjük a tésztába a csokidarabkákat is, aztán formázzunk kis lapos golyókat és enyhén lapítsuk ki őket! A tetejére szórhatunk némi extra csokit!
  5. 10-12 perc alatt süssük készre őket – akkor jó, amikor a szélek aranybarnák és a kekszek az eredeti méretük kétszeresére nőttek! Hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen fogyasszuk – úgy a legfinomabb!

Minimalist Baker

Fotó: Unsplash.com