Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

2020. május 15.
Emlékeztek a Julie&Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Forgácsfánk, csörögefánk, herőce – ki hogyan ismeri. Erzsi mama receptfüzetében forgácsfánk néven fut, emlékszem, párszor elkészítette nekünk. Nem voltam érte annyira oda, mint a sima fánkért, de még melegen, jó sok porcukorral megszórva, nagy duzzogva megettem belőle négyet-ötöt-hatot. Most, a recept olvasásakor eszméltem rá, hogy az idei farsangi szezonban nem is sütöttem fánkot. Olyan sűrű, dolgos időszak volt, hogy valahogy elmaradt. Hát most bepótoltam!

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Mivel forgácsfánkot még egyáltalán nem sütöttem, YouTube-videókból próbáltam elsajátítani a formázás csínját-bínját. Drága Benke Laci bácsi tutorialjából az is megtudtam, hogy a szegény emberek rum helyett pálinkát tettek a fánktésztába – szégyen szemre nekem egyik se volt itthon, ezért vaníliaaromával helyettesítettem ezt az összetevőt. A végeredmény így is isteni lett, meg se merem mondani, hogy hányat ettem meg belőle – még melegen, jó sok porcukorral megszórva.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept-fánk-forgácsfánk

Hozzávalók:

  • 25 deka liszt
  • 5 deka vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohár tejföl
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a díszítéshez

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept-fánk-forgácsfánk

Elkészítés:

  1. A szódabikarbónás lisztben a vajat elmorzsoltam, majd hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és a vaníliát, majd az egészet összegyúrtam.
  2. A tésztából cipót formáztam, és hűtőben 10-15 percet pihentettem.
  3. A cipót ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, derelyeszaggatóval pedig rombusz alakokat vágtam ki belőle.
  4. Mindegyik rombusz közepén is ejtettem egy hosszanti bemetszést, ezen húztam át a tészta egyik csücskét.
  5. Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöttem őket, majd még melegen meghintettem porcukorral.

Ezt is süsd meg!

A Nem piskóta-sorozat eddigi receptjeiért kattints IDE!