2018. február 03. | Nagy Zita

A legfinomabb farsangi fánk, persze vegán

Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere  erre a hétvégére egy egészséges, de mégis istenien édes finomságot hozott nektek a klasszikus, nagyi fánk receptje helyett. Könnyen elkészíthető és persze vegán!

Farsangi fánk (vegán)

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g tönköly fehérliszt, átszitálva
  • 1 csomag (9 g) élesztő (szárított)
  • 50 g jó minőségű margarin
  • 30 g nádcukor
  • 300 ml zabtej
  • csipetnyi só
  • napraforgó olaj a sütéshez

A hozzávalókat az elkezdés előtt tartsuk szobahőmérsékleten, langyos helyen.

Az élesztőt futtassuk fel a langyos zabtejben a nádcukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a felolvasztott margarint és a sót. Összedolgozzuk és lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapnunk, amit fakanállal vagy robotgéppel 10-15 percig dagasztunk, majd letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük (kb. 40-50 perc).

A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk és kb. 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk a fánkokat (fánkszaggatóval vagy pohárral) és a deszkán letakarva még fél óráig kelesztjük. Mielőtt a forró, bő olajba beletesszük a hüvelykujjunkkal nyomjunk egy kis lyukat a tészták közepébe. Sütéskor ügyeljünk az olaj hőmérsékletére. Ha túl forró, akkor hirtelen sülnek meg a fánkok és a belsejük nyers marad.

A mélyedésekbe lekvárt teszünk és még melegen tálaljuk.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró