Mapo tofu, a tökéletes vegán vacsora

2020. március 05.
Ez a jellegzetes kínai fogás eredetileg ugyan nem vegán (még csak nem is vegetáriánus), kis módosítással azonban tökéletes választás lehet a növényi étrendet követőknek.

A mapo tofu klasszikus kínai fogás, amibe eredetileg a tofu mellett disznóhús (esetleg marha) is kerül, a lényegét azonban a csípős, borsos mártás jelenti. Az alábbi verzióban természetesen nincsen hús, cserébe ízes shiitake gomba is gazdagítja, így tökéletes választás lehet azoknak a vegánoknak, akik szívesen kísérleteznek egzotikus, keleties ízekkel. És persze azoknak a húsevőknek is, akik szeretnének kipróbálni valami újat!

Hozzávalók:

  • 220 gramm shiitake gomba
  • 2 csésze víz
  • 420 gramm puha tofu
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 3 kisebb szárított chilipaprika
  • 1 evőkanál fermentált feketebab (fekete szójabab), átmosva
  • 1 evőkanál doubanjiang (szójabab) paszta
  • 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 teáskanál finomra őrölt szecsuáni bors
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál hideg vízben feloldva
  • 1/2 csésze újhagyma, felkarikázva
  • friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Távolítsuk el a gombák szárát, ezeket forraljuk fel 2 csésze vízben körülbelül 15 perc alatt, majd szűrjük le – tartsuk meg a levet is. A gombák kalapjait vágjuk fel, és tegyük félre.
  2. A tofut vágjuk fel falatnyi kockákra, majd forró sós vízben főzzük néhány percig, utána csepegtessük le.
  3. Egy wokban vagy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a chilit, a babot és a babpasztát, kicsit rottyantsuk össze őket 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, majd a gombát, a szójaszószt, a szezámolajat és a szecsuáni borsot. Öntsünk rá másfél csészét a félretett gombaléből, és óvatosan kevergetve főzzük össze 2 perc alatt.
  4. Óvatosan adjuk hozzá a tofukockákat, inkább rázogassuk a wokot, mint hogy nagyon kevergessük – így nem fog összetörni a tofu. Keverjük bele a kukoricakeményítős vizet, és várjuk meg, míg kicsit besűrűsödik az étel. Ha túl sűrűnek találjuk, még egy kis gombalével lazíthatjuk. Tálaljuk friss újhagymával és durvára vágott friss korianderrel megszórva.

NYTimes Cooking


Gasztró
Ne maradj le!