A mapo tofu klasszikus kínai fogás, amibe eredetileg a tofu mellett disznóhús (esetleg marha) is kerül, a lényegét azonban a csípős, borsos mártás jelenti. Az alábbi verzióban természetesen nincsen hús, cserébe ízes shiitake gomba is gazdagítja, így tökéletes választás lehet azoknak a vegánoknak, akik szívesen kísérleteznek egzotikus, keleties ízekkel. És persze azoknak a húsevőknek is, akik szeretnének kipróbálni valami újat!
Hozzávalók:
- 220 gramm shiitake gomba
- 2 csésze víz
- 420 gramm puha tofu
- só
- 3 evőkanál növényi olaj
- 3 kisebb szárított chilipaprika
- 1 evőkanál fermentált feketebab (fekete szójabab), átmosva
- 1 evőkanál doubanjiang (szójabab) paszta
- 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 teáskanál finomra őrölt szecsuáni bors
- 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál hideg vízben feloldva
- 1/2 csésze újhagyma, felkarikázva
- friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
- Távolítsuk el a gombák szárát, ezeket forraljuk fel 2 csésze vízben körülbelül 15 perc alatt, majd szűrjük le – tartsuk meg a levet is. A gombák kalapjait vágjuk fel, és tegyük félre.
- A tofut vágjuk fel falatnyi kockákra, majd forró sós vízben főzzük néhány percig, utána csepegtessük le.
- Egy wokban vagy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a chilit, a babot és a babpasztát, kicsit rottyantsuk össze őket 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, majd a gombát, a szójaszószt, a szezámolajat és a szecsuáni borsot. Öntsünk rá másfél csészét a félretett gombaléből, és óvatosan kevergetve főzzük össze 2 perc alatt.
- Óvatosan adjuk hozzá a tofukockákat, inkább rázogassuk a wokot, mint hogy nagyon kevergessük – így nem fog összetörni a tofu. Keverjük bele a kukoricakeményítős vizet, és várjuk meg, míg kicsit besűrűsödik az étel. Ha túl sűrűnek találjuk, még egy kis gombalével lazíthatjuk. Tálaljuk friss újhagymával és durvára vágott friss korianderrel megszórva.
NYTimes Cooking