Melyik vidéki éttermet próbáljuk ki?

2020. március 06.
A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz bemutatja az ország legjobb vidéki éttermeit is. Az első helyen pedig egy régi ismerős, még mindig az encsi Anyukám Mondta.

A magyar gasztrorajongók számára bizonyosan ismerős már az Anyukám Mondta, amely a Dining Guide Az Év Vidéki Étterme címet is kiérdemelte. Hosszas utazásra kell azonban felkészülnünk, ha szeretnénk végigjárni az ország legjobb tíz vidéki éttermét. Encsen kívül többek között az Őrségbe, Győrbe, a Balaton-partra és Debrecenbe is el kell látogatnunk. Magyarország legjobb vidéki éttermei remekül ötvözik környezetük adottságait a magas fokú vendéglátással, akár helyi termelőkkel együttműködve, akár messzi tájak alapanyagait felhasználva. Izgalmas utazás kiváló ízekkel, különleges helyszínekkel és szívélyes vendéglátással 

Top10 vidéki étterem a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint:

  • Anyukám Mondta
  • Platán
  • Kistücsök Étterem
  • Sauska 48
  • Pajta – Fenntarthatósági díj
  • Bistro Sparhelt
  • Macok Bisztró
  • Tannin Resto
  • Lamareda
  • Ikon – Debrecen

Anyukám Mondta

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos szintű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát. Az Olaszországból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázat ötvöződik a borsodi étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok mellett az étlapon helyet talál a magyar malacfül, a házilag savanyított zöldségek, a saját készítésű szörp. Fogások szintjén pedig a pizzák mellett megtaláljuk a hízott kacsamájat tokaji aszúval (Made in Hungary), a báránylevest rozmaringos tejföllel, és a rántott mangalicakarajt is. Az évek alatt a desszertek is emblematikussá váltak, a Világbéke (madártej), a ház sajttortája, a panna cotta és a tiramisu kihagyhatatlanok. A közvetlen, laza hangnem mögött komoly megbízható munka áll.

Platán

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. Az egykor Michelin-csillagot is szerző neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett”-et itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk Wagyu steaket és Szent Jakab-kagylót éppúgy, mint sertéslábat, rántott mangalicát vagy kacsacombot. Az étlapon egy kis ázsiai behatás is érzékelhető, a séf egyébként nagyon jól beazonosítható, nagyon szépen megtálalt tányérjain. Az ételek a klasszikus fine dining világát mutatják, természetesen a helyhez nagyon jól és igényesen igazítva. Az utóbbi időszakban nagy újdonság a desszertfronton érzékelhető pozitív változás, amely a választék minőségében magasan kiemelkedik a vidéki éttermek sorából.

Kistücsök Étterem

A Kistücsök a legrégibb és legismertebb vidéki étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan éttermi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem szíve Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Az étterem borlapja is egyedülállónak számít, a kínálat nagyszerűen reprezentálja a térség értékeit. Az étterem konyhájának motorja Jahni László séf, aki mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki 2019-ben Lyonban a Bocuse d’Or-on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Sauska 48

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017-ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. Sauska Krisztián ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, egyszerű, de nagyszerű, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. Az étterem az adottságait figyelembe véve a vidéki magyar konyha felé fordul, de ezt is nagyon kényszermentesen, kedvesen oldja meg. Az étlap kínálata folyamatosan változva igyekszik követni a szezonalitást és a környékbeli termelők által biztosított lehetőségeket, nagyon érzékenyen eltalált kompozíciókkal. Természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Pajta

A családi vállalkozásként működtetett bisztró Farkas Richárd személyében egy rendkívül ambiciózus fiatal séfet kapott. Az eredetileg budapesti konyhafőnök igazán magára talált az Őrségben, és egyre kiterjedtebb beszállítói kört sikerült kialakítaniuk a környékbeli őstermelőkkel, a farm-to-table koncepciót erősítve. A saját kertjükben termesztett zöldségek-gyümölcsök is asztalra kerülnek, az erdők-mezők adta vadnövényeket pedig akár az erre nyitott vendégekkel közös programként is gyűjtik. Az Őrség emblematikus alapanyagain túl (tökmagolaj, tökfélék, hajdina, homoktövis, vadhúsok) a konyha büszkesége, hogy az éttermekben bevezetett édesvízi halakon kívül a vendégek bátran választják az olyan ritkábban készített hazai halakat is, mint a csuka vagy a busa. Jól jelzi ez az étterem és vendégeinek bizalomra épülő kapcsolatát. A Pajta előremutató gondolkodású konyháját a Dining Guide az idei évben a RÖMERQUELLE támogatásával Fenntarthatósági Díjjal jutalmazta.

Bistro Sparhelt

A Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Bistro Sparhelt régóta az Észak-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A séf sűrűn változó étlapkoncepciója már természetes úton jár és nagyon magabiztosan halad, főleg a környékbeli és magyar alapanyagokra építkezve. Mára az étterem a régiós alapanyagok használatát tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének, saját biokertészettel rendelkezik, de nem riad vissza attól, hogy a kínálat színesítésének céljából ezt olykor egy-két étel erejéig felülírja. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt gourmet konyhája méltán kedvence a helyieknek és a turistáknak is. Még sok ilyen hozzáállással működtetett éttermet kívánunk a Balatonnak!

Macok Bisztró

Eger állócsillaga, a Macok Bisztró 2019 év elején átalakuláson ment keresztül, de továbbra is jellemző rá a laza elegancia és a finom, játékos gondolkodás. A mára kiforrott, új koncepció különleges légkört ad az étteremnek, amelynek köszönhetően a konyha teljesítményén túl is szívesen visszatér ide a vendég. Egerben és az Észak-Magyarországi régióban a Macsinka János tulajdonos/séf vezette étterem kikerülhetetlen. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap közepesen széles választéka a helyi vendégigényeknek megfelelően mindig kiegészül egy szezonális ajánlattal, és az ebédmenü, továbbá az esti degusztációs menü nagyon jó ár-érték aránnyal várják a vendégeket. A marhanyakleves, az „erőteljes” húsok és a kacsa, vagy a pisztráng, a környék gombái vagy a kihagyhatatlan túrógombóc folyamatosan elérhetőek.

Tannin Resto

Kortárs zalai konyha – hangzik az étterem önmeghatározása, és valóban. Zala, Göcsej, Őrség ízei jellemzik a nemcsak Zalaegerszeg, de az egész Dunántúl egyik legjobb konyhai teljesítményét nyújtó éttermét. Időt és nem kevés munkát fektettek abba, hogy a 2017-es megnyitásuk óta kiforrta magát a konyha, és felfedezze őket a tágabb értelemben vett környék. A Tanninra az a mondás volna igaz, hogy nagyobb a lángja, mint a füstje, ugyanis imponáló szerénységgel működnek. Igazi vidéki fine dining, amit képviselnek: színekben gazdag tálalásokkal, a zöldségek gazdag, ötletes használatával írhatók le a tányérjaik, a hagyományos-lokális hozzávalók pedig új értelmet nyernek a gourmet fogásokban a kerékrépától a csicsókáig, a lazacpisztrángtól a folyami rákon át a helyi vadhúsokig. Ahogyan arra a neve is utal, nagy figyelmet fordítanak az igényes borkínálatra is. Egy igazán figyelemre méltó vidéki étterem!

Lamareda

A Dinig Guide TOP100 Étteremkalauz évek óta Győr legjobb és legbiztosabb éttermének találja a Lamaredát. Az étterem Győr történelmi belvárosában mintegy félezer éves épület alapjaira épült. A kellemes hangulatú belső tér meleg színekkel és szívélyes személyzettel várja a vendégeit. A családi vállalkozásként működő étterem konyhafőnöke a tehetséges és biztos kezű Horváth Szilveszter, akinek nevével egy időben több országos szakácsversenyen találkozhattunk dobogós helyezettként. A Lamareda konyhája enyhe nemzeti konyhák „beütése” mellett karakteresen felvállalja a hagyományos magyar ízeket modernizált változatban, legyen az Gulyás pirított csicsókával vagy a Paprikás szürkeharcsa, netán akár a LAMAREDA máglyarakás, de olyan, népszerű fogásokat is kínál az étlap, mint a vajban sült borjú bécsi petrezselymes burgonyával. A kacsahúsos és kacsamájas jól készített ételeik továbbra is ajánlottak.

Ikon

Határozott elképzelésekkel bíró, motivált séfet kapott a tavalyi év nyarán Debrecen legnívósabb étterme, az Ikon. Thür Ádám séf érkezésével sok minden változott az étteremben. A régi Ikonhoz képest sokat lazult az étterem koncepciója. Az új konyhafőnök tizenhárom év után költözött haza a családjával Angliából, hogy átvegye az étterem vezetését. Az Ikon közvetlenebbre vette a hangulatot, és a fine dining menüsor mellett közérthetőbb kínálattal rendelkezik. Véleményünk szerint az Ikon konyhája még sohasem volt ilyen jó. Jó ajánlat lehet betérni akár csak egy-egy ramenlevesre (a megújult étterem egyik büszkesége), vagy a krétás, táblás ajánlatban kínált gourmet hamburgerre, mint ahogy az egész estés programnak számító, 8 fogásos kóstoló menüsorra is. Az étterem büszkesége egyébként egy hatfős séfasztal, ahol testközelből lehet végigkövetni a konyha életét és a menü készülését.

Olvass tovább!