Napi receptsztori: almás-fahéjas-sajtos csirkemell spenótos rizzsel

2020. április 09.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Érdekes ízkombináció, ami egy igazi kockás abroszos, egyszerű balatoni étterem kínálatában szerepel immáron több mint 15 éve. Mi minden évben többször is ezt az ételt választjuk az étlapjukról. Aki járt már Balatonakarattyán, talán ismeri a Degesz nevet viselő kisvendéglőt, az északi-part Budapesthez legközelebb eső, biztos pontját. Egész évben nyitva – kivétel most, a járvány idején – reggel 11 órától késő estig, a nap minden időszakában tele van vendéggel. Olcsó, egyszerű ételek szerepelnek a kínálatában, az étlap szerintem a nyitás óta nem igen változott, csak az árak kúsznak felfelé, követve az inflációt.

Sok időt töltök Akarattyán a családi nyaralóban, itt van a nyári hadiszállásunk, de más évszakokban is megfordulunk errefelé, és utunk minden alkalommal a Degeszbe is elvezet. Nem igazán a kulináris élvezetek miatt, inkább megszokásból, és azért is, mert tudjuk, mi vár itt ránk, az ár-érték arány az évek során nem változott. Nagyobbik fiam fedezte fel jó 15 évvel ezelőtt az almás-fahéjas-sajtos csirkemellet az étlapon, és annyira ízlett neki, hogy meg kellett tanulnom elkészíteni. Nem egy bonyolult történet, nem lehet mellé fogni vele, viszont az érdekes íze miatt még a szofisztikáltabb fogásokhoz szokott ismerőseim is értékelik, ha ezt tálalom fel nekik egy baráti vacsora alkalmával. Az egyik kifinomult ízléssel bíró barátnőm egyszer azt kérdezte: szarvasgomba van az ételben? Nekem ez soha nem jutott volna az eszembe, az is igaz, nem túl gyakran eszem szarvasgombát, így az íze nincs minden nap ott a számban. A spenótos rizs mint köret az én ötletem, untam már a sima, mezei főtt rizst, és egyszer fogtam magam, összekevertem az előző napról megmaradt rizst a főzelékhez éppen megpárolt friss, fokhagymával ízesített spenóttal. Tettem hozzá még egy kis szerecsendiót, és elkészült az almás-fahéjas-sajtos csirkemellhez passzoló köret.

Almás-fahéjas-sajtos csirkemell

Hozzávalók 4 főre:

2 db csirkemellfilé
10 deka reszelt füstölt sajt
10 deka reszelt trappista sajt
6 db savanykás alma
1 ek. méz
1 csipet fahéj
1 ek. vaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A kifilézett, kiklopfolt csirkemellszeletek mindkét oldalát sóval és borssal meghintjük. A csirkemelleket vajon kicsit átsütjük. Kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük őket. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük. Fahéjjal és mézzel összekeverjük, a masszát 10 percig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Minden hússzeletre bőven teszünk az almából, majd jöhet rá a reszelt füstölt sajt és trappista sajt keveréke. Előmelegített sütőben, alufólia alatt körülbelül 40 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és addig sütjük tovább, amíg aranybarna színe nem lesz a sajtnak.

Spenótos rizs

Hozzávalók 4 főre:

2 bögre rizs
25 deka spenót (fagyasztott)
5 deka vaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint
fél deci főzőtejszín
5 deka reszelt sajt

Elkészítés:

A rizst szokásos módon megfőzzük. A spenótot a vajon a fokhagymával megpároljuk, rátesszük a fűszereket, a tejszínt, egy picit még főzzük, majd levesszük a tűzről, és beleszórjuk a reszelt sajtot. Összekeverjük a rizzsel. Ha van még időnk és kedvünk hozzá, egy szilikonos muffinformába bele nyomkodhatjuk a spenótos rizst, és a sütőben körülbelül 20 percig 190 °C fokon megsüthetjük.

Ha a korábbi receptekre is kíváncsi vagy, kattints IDE!