Napi receptsztori: paprikás csirke nokedlival

2020. április 07.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Nálunk a paprikás csirke nokedlival amolyan hazavárós étel. Amikor diákkoromban nyaranta sokat utaztam külföldre, és hónapokat „csöveztem” barátoknál Franciaországban, így tanulva az élő nyelvet, nagymamám mindig ezzel az étellel várt odahaza. Már Hegyeshalomnál a vonaton kezdtem érezni a paprikás csirke ízét a számban, hiába ízletes a francia konyha, néhány hét után már ki voltam éhezve a nagymama kosztjára.

Annyira belém ivódott ez a szokás, hogy ma is, ha hosszabb külföldi útról tér haza valamelyik szerettem, ezzel a fogással lepem meg őt. Még akkor is, ha nincs oda érte. A hagyomány az hagyomány! Fiatal felnőttként még nem tudtam nokedlit készíteni, azt hittem, nagyon bonyolult dolog a nokedliszaggatás művelete. Akkor néhányszor mirelit nokedlival tálaltam a csirkét, de a nokedli fűrészporjellegű íze nem igazán keltett sikereket az asztaltársaságnál. Erőt vettem magamon, és megtanultam a legegyszerűbb receptet. A gyerekek magában is imádják enni a nokedlit, két kanállal tömik magukba. Ilyenkor nagymamám szavai csengnek a fülembe: „Nézd már, úgy eszik, mint kacsa a nokedlit.” Ezt a hasonlatot sokat szoktuk használni más kedvenc ételek kapcsán is.

Paprikás csirke nokedlival

Hozzávalók 4 főre:

2 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
4 db egész csirkecomb
2 db TV paprika
2 ek. fűszerpaprika
3 ek. olaj
2 db paradicsom
só ízlés szerint

A habaráshoz:

200 g tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A fokhagymát apróra vágjuk, a vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot kockákra vágjuk. A csirkecombokat kettévágjuk. Az olajat felforrósítjuk, majd rátesszük a felkockázott paprikát. Addig pirítjuk, míg kis színt kap. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszerpaprikát.  Beletesszük a csirkecombokat, átkeverjük őket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a csirkecombok magasságának a feléig ér. Megsózzuk, és lefedve főzzük tovább. Főzés közben az elfőtt vizet mindig pótoljuk. Kb. 60 perc főzés után behabarjuk.

Nokedli

Hozzávalók 4 főre:

400 g finomliszt
1 db tojás
1 tk. só
3 dl víz

Elkészítés:

Kevés sóval feltesszük a vizet a lábasban forrni. A nokedlihez való alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk. Bő, lobogó, sós vízben több részletben kifőzzük a galuskát: nokedliszaggató segítségével, vagy egyszerűen deszkára tesszük a tésztát, és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe. Amint a galuskák feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük, és egy tálba tesszük őket.

A korábbi receptekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images