Napi receptsztori: lencseleves és túrós tészta

2020. április 06.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Egy hét pihenés után újra visszatértem a konyhába. Jót tett ez a kis szünet, tudtam más dolgokra is fókuszálni. Nyomdába küldtük a májusi–júniusi Marie Claire magazint, zsűritársaimmal kiválasztottuk az idei fotópályázatunk döntőseit, és újabb izgalmas rovatokat találtunk ki a marieclaire.hu oldalunkra. Mit ettünk a múlt héten? Ezt-azt. Rendeltünk ebédet, leszaladtunk a szomszéd kifőzdébe, és hoztunk déli menüt, néha a család férfitagjai is összeütöttek valami egyszerű ételt. Volt időm újabb családi recepteket és a hozzájuk tartozó történeteket végiggondolni, ihletet meríteni a múlt szép pillanataiból.

Tekerjük vissza az idő kerekét, és mondjuk azt: ma van január elseje! Mit esznek a magyarok az újév első napján? Lencsét minden mennyiségben, hogy jó sok pénzük legyen a jövő évben. Ezt a jó szokást a mi családunk is tartja, ha nagyon gazdagok nem is lettünk tőle, legalább nem szegényedtünk el. Csak reménykedni tudok, hogy az idei január elsejei lencse jótékony hatása egészen az év végéig kitart. Több tányér lencselevest is elfogyasztottunk idén a szilveszteri buli után.

Amíg anyukám élt, az újévi „lencsepartit” ő rendezte január elsejének késő délutánján. Addigra mindenkinek – a gyerekeknek és párjaiknak – illett összekapnia magát. A másnapos gyomorra gyógyírként hatott a lencseleves, a második fogás, a kalóriadús túrós tészta sült szalonnával pedig energiát adott a bulizásban elfáradt testünknek. Fiútestvéreim, akik már kamaszként is híresen jól tudtak bulizni, mindig repetáztak belőle. Az elmúlt években a gyerekeimnek már én csinálom az újévi menüt, óvatosságból az óév utolsó napján elkészítem, hátha nem lesz könnyű felkelnem reggel a szilveszteri program után.

Játsszuk hát el most, április elején, hogy újraindul az év, erősítsük lelkünket a boldog békeidők hangulatával, és a gazdagon elkészített lencseleves mellett idézzük vissza a tavalyi szilveszter legjobb pillanatait!

Lencseleves 4 főre

Hozzávalók:

25 deka lencse
4 darab sárgarépa
2 darab fehérrépa
1 kis darab zeller
1 kis darab karalábé
1 kis darab vöröshagyma
2 deci olaj
2 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt szalonna
2 pár virsli
só, bors ízlés szerint
1 tk. mustár
4 ek. tejföl
2 ek. liszt
2 tk. fűszerpaprika

Elkészítés:

A lencsét előző este mossuk meg, válogassuk át, és áztassuk be éjszakára. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a karalábét és a hagymát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel kisebb darabokra. A vöröshagymát egy pici olajon futtassuk meg, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a lecsepegtetett lencsét és a zöldségeket, valamint a felkockázott szalonnát. Engedjük fel vízzel attól függően, mennyi levest szeretnénk. Sóval, borssal ízesítsük. Készítsünk olajból, lisztből és pirospaprikából rántást. Amikor megfőtt minden, tegyük bele a rántást, és keverjük meg alaposan a levest. Mikor kész, jöhet a mustár és a tejföl bele. A virsliket vágjuk karikára, és kevés olajon kicsit süssük meg őket, végül adjuk a lencséhez, és forraljuk fel a levest.

 

Túrós tészta sült szalonnával

Hozzávalók 4 főre:

50 deka tészta
3 deci tejföl
25 deka tehéntúró
10 deka szalonna
só ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lábasba szedjük. A szalonnát felkockázzuk, majd forró serpenyőben ropogósra sütjük. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, jól összeforgatjuk, és belekeverjük a tésztába. A tetejét bőven megszórjuk pörccel, ízlés szerint akár a kisült zsírral is meglocsolhatjuk, majd tálaljuk.

A korábbi receptekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images