Napi receptsztori: gulyásleves és amerikai palacsinta

2020. április 15.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

A gulyáslevest általában férfiak szeretik – és tudják is elkészíteni –, főleg, ha kint a szabadban, bográcsban fő a leves. Városlakóként mi nem igen szoktunk bográcsozni, a balatoni nyaraló kertjében inkább grillezni szeretünk. Éppen ezért a férfiak – apukám, testvéreim, fiaim – soha életükben nem főztek még gulyáslevest. Egyedül a férjem kísérletezett vele már jó néhányszor a születésnapi, ünnepi ebédem elkészítésekor, és minden alkalommal más lett az eredmény. Jól emlékszem, amikor először állt neki meglepetésként a főzésnek, marhahúslevesnek indult a leves, majd fél úton meggondolta magát, tett bele paprikát, fokhagymát, babérlevelet, és a végeredmény inkább egy gulyásleveshez hasonlított. Ezután minden évben a gulyásleves vonalon maradt, néha a marhahúst lecserélte pulykára, és egyéb turpisságokkal bolondította meg az ételt. Én most a legutolsó változat receptjét próbálom megosztani veletek.

Az amerikai palacsinta minden gyerek kedvence, igazából reggelire szoktuk enni, de karantén idején minden másképp működik, ebédre, második fogásként is abszolút működik. Nagyobbik fiam hozta az ötletet, hogy a klasszikus palacsintát cseréljük le az amerikaiak receptjére. Ő diákként nyaranta sokat volt kint az Egyesült Államokban, amerikai családoknál lakott, és ott tanulta el ezt a jó szokást. Kezdetben a tengeren túlról hozott haza magával amerikaipalacsinta-port, amit csak tejjel kellett felhígítani, és már lehetett is sütni. Isteni íze volt, gyorsan fel is használtuk az összes csomagot. Ezek után kénytelen voltam utánajárni a receptnek, kiderült, gyerekjáték az elkészítése. Azóta, ha kedveskedni szeretnék a gyerekeknek, meglepem őket egy jó nagy adag amerikai palacsintával.

Ez volt a második széria tizedik ebédje, most megint elmegyek pihenni egy kicsit. Titokban abban reménykedem, már nem jövök vissza újabb recepttörténetekkel, mert nem lesz rájuk szükség. Visszatér a normális élet, napközben a szülők dolgoznak, a gyerekek iskolába járnak, és csak a hétvégén kell ebédet készítenem. Sajnos tudom, hogy ez egy álom csak, úgyhogy a pihenésem alatt újabb történeteket és recepteket ások elő a múltból, amelyekkel hamarosan újra jelentkezem.

Gulyásleves pulykahúsból

Hozzávalók 4 főre:

50 deka pulykamell
2 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa
4 közepes burgonya
1 közepes zeller fele
1 paradicsom
1 tv paprika
1 ek. olaj
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 csipet őrölt fűszerkömény
2 kk. fűszerpaprika
3 db babérlevél

Elkészítés:

A húst apróra kockázzuk, a paradicsomot és a paprikát is apróra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, amit fehéredéséig megpirítunk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük kb. 1,2 liter vízzel. 30-40 percig alacsony lángon főzzük. Hozzáadjuk a finomra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát. Szükség esetén a vizet pótoljunk. További 15-20 perc alatt alacsony lángon készre főzzük, a végén távolítsuk el a babérlevelet.

Amerikai palacsinta 4 főre

Hozzávalók:

30 deka liszt
4 deci tej
2 db tojás
1 csomag sütőpor
5 deka cukor
1 tk. só
1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben botmixerrel keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját, öntsük hozzá a tejet. Egy másik edényben verjük fel habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük hozzá a tejes összetevőkhöz. A palacsintákat egy nagyobb teflonserpenyőben, közepes hőfokon süssük. Egy palacsinta kb. fél merőkanál mennyiséget vesz fel, süssük kb. 2 percig a palacsinta egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük tovább egy percig, vagy amíg világosbarna színe nem lesz.

A korábbi receptekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images