Napi receptsztori: spenótos-paradicsomos tészta pirított fenyőmaggal

2020. április 11.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Nálunk a nagypénteki böjt szombat késő délutánig tart, a szombati korai vacsora alkalmával eszünk először húst. Akkor viszont jöhet a sonka minden mennyiségben. A szombati vacsorát a nagycsaládom együtt szoktam elfogyasztani. Ha elég meleg és szép az idő, a balatoni nyaralóban jövünk össze, ha esik és hűvös van, valamelyik testvéreméknél, a kertben találkozunk. A nyolc unokatestvérnek ilyenkor mindig hoz valami apróságot a nyuszika, a meglepetéseket a kertben, a bokrok tövében dugjuk el. A legnagyobbak, akik felnőttek már, ők is kapnak ajándékot, és pont úgy örülnek neki, mint kiskorukban. Idén mindenki a saját lakásában, egymástól távol ünnepli a húsvétot, a nyuszika mindenkinek külön-külön viszi házhoz az ajándékokat. Pontban hat órakor azonban egy videobeszélgetés segítségével összekapcsolódunk az éterben, és így fogyasztjuk el egyszerre, de térben máshol a húsvéti vacsoránkat, miközben beszélgetünk. Ilyen még nem volt, nem lesz az igazi, de erre a húsvétra biztosan örökre emlékezni fogunk.

Most nem a húsvéti vacsoránk menüsorát ajánlanám, hanem a szombati ebédet, mert délben a böjttől és az esti dőzsöléstől függetlenül valamit enni kell. Néhány éve készítettem el az első spenótos-paradicsomos tésztámat, ami akkora sikernek örvendett a gyerekeim körében, hogy azóta minden nagyszombat ebédre ezt kell főznöm. Na jó, néha fellázadtam, és a tésztát kihagytam az ételből, ebédre csak sima spenótfőzeléket kaptak rántottával. Szerencsére azt is szeretik, ellentétben sok gyerekkel, akiket nem hat meg a szülők buzdítása, nem akarnak erősek lenni a spenóttól. Ma spenótos tészta lesz az ebéd, hadd örüljön mindenki. A maradékot megmutatom a tesóimnak a videobeszélgetéskor, ők is nagyon szeretik.

Spenótos-paradicsomos tészta pirított fenyőmaggal

Hozzávalók 4 főre:

50 deka penne, vagy fusilli
2 ek. olívaolaj
50 deka spenótlevél
3 gerezd fokhagyma
20 deka tömlős krémsajt
2 deci főzőtejszín
1 tk. szerecsendió
só, bors ízlés szerint
10 deka parmezán sajt
1 csipet őrölt szerecsendió
5 deka fenyőmag vagy napraforgómag
5-6 szelet aszalt paradicsom

Elkészítés:

A tésztát sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és 10-11 perc alatt megfőzzük. Közben elkészítjük a szószt hozzá. A spenótot megmossuk, megpucoljuk. Kevés olajon a zúzott fokhagymával közepes lángon megpároljuk. Akkor jó, amikor már kellően összeesett és puha lett. Mehet bele a krémsajt, a tejszín és a fűszerek. Egyet forralunk rajta, és kész is. A tésztához öntjük a szószt, és jól átforgatjuk. A szárított paradicsomot kisebb darabokra szeleteljük, a tésztához keverjük. A fenyőmagot megpirítjuk, és szintén a tésztához adjuk. Tálaláskor reszelt parmezánnak szórjuk meg.

A korábbi receptekért kattints IDE!

 Fotó: Kecskés Kala