Napi receptsztori: póréhagyma-krémleves és baconbe tekert szűzérme aszalt szilvával és krumplipürével

2020. április 12.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Adjuk meg a módját a vasárnapi ebédnek! Mivel húsvétkor húst hússal eszünk, első fogásnak egy könnyű póréhagymalevest készítettem. Érdekes, a póréhagymát nyersen nem igazán szeretik a gyerekeim, levesként észre sem veszik, hogy miből készült. A pikáns ízét a hozzácsempészett fehérbor adja, erről sem tudnak a gyerekek. A leves után jöhet az örök kedvenc, a baconbe tekert szűzérme aszalt szilvával és krumplipürével.

Amikor jó passzban vagyok, a húst sütés előtt felszeletelem, megtöltöm a szilvával, úgy göngyölöm fel és tekerem a szalonnába. Ha az ételből csak felnőttek esznek, az aszalt szilvákat előtte egy órára beleteszem egy kis vörösborba ázni, hogy megpuhuljanak és átvegyék a vörösbor zamatát. Ma gyerek is eszik ebből a fogásból, és a vörösbor ízét azonnal kiszúrja. Úgyhogy nincs borban áztatás, és a húst is egyben helyezem a tepsibe, nem töltöm meg, helyette a szilvadarabokat csak lustán rádobom, és az alufólia alatt így együtt sülnek meg. A szánkban ér össze az ízük. A krumplipüré klasszikus recept alapján készül, ezt a tiszta ízt kedvelik nálunk a családban.

Póréhagyma krémleves

Hozzávalók 4 főre:

2 szál póréhagyma
2 db közepes krumpli
1 db nagyobb lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1 deci tejszín
2 leveskocka
só, bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint
1 deci fehérbor
pirított kenyérkockák
néhány szál petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

Karikázzuk fel a póréhagymát ( a zöld részéből is rakjunk nyugodtan bele), vágjuk apró darabokra a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg őket kevés olajon, ha kapnak egy kis színt, adjuk hozzá a lisztet, majd a felkockázott nyers krumplit. Öntsük fel egy liter vízzel, ízesítsük fehérborral. Fűszerezzük sóval, borssal és reszelt szerecsendióval, majd morzsoljuk bele a leveskockát. Kis lángon körülbelül 25-30 percig főzzük, közben kavargassuk. Ha kész, pürésítsük botmixerrel. Rakjuk vissza a tűzre, öntsük hozzá a tejszínt, és várjuk meg, míg felforr. Tálaláskor pirított kenyérkockákkal és friss petrezselyemmel díszíthetjük.

Baconbe tekert szűzérme aszalt szilvával és krumplipürével

Hozzávalók a szűzérméhez:

80 deka sertésszűz
20 szelet bacon
magyaros fűszerkeverék ízlés szerint (sertéssült)
só, bors ízlés szerint
20 szem aszalt szilva

Hozzávalók a krumplipüréhez:

8 közepes burgonya
5 deka margarin
1,5 deci tej
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A húst megmossuk, jól megfűszerezzük, majd betekerjük a szalonnaszeletekkel. Kivajazott tepsibe tesszük, egy kis olvasztott margarint vagy olajat öntünk rá, mellé tesszük az aszaltszilva-darabokat. Alufóliával lefedve sütjük 180 °C-on kb. 30 percet. Ezután forgassuk meg, és még kb. 15 percig süssük tovább a fólia alatt. Végül vegyük le a fóliát, 15 perc alatt pirítsuk át.

A krumplit meghámozzuk és megmossuk, kis kockákra felvágjuk. Egy lábasban feltesszük a vizet egy kis sóval forrni. Mikor a víz forr, beletesszük a krumplit. Addig főzzük, míg puha lesz. Leöntjük róla a vizet, beletesszük a margarint, és lassan adagolva a tejet is. Közben krumplinyomóval összetörjük. Annyi tej kell bele, hogy krémes állagú legyen.

Fotó: Getty Images, Kecskés Kala

A korábbi receptekért kattints IDE!