Napi receptsztori: tejszínes-sonkás tészta

2020. április 13.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Nektek mennyi sonkátok maradt a húsvéti vacsoráról? Én mindig túlszámolom magam, és húsvét után még napokig sonkás ételeket eszik a család. Idén óvatosabb voltam, ráadásul csak három emberrel kellett számolnom, akiknek a sonkaevési szokásait kívülről ismerem. De még így is maradt egy nagyobb darab sonka, amit szokásunkhoz híven hétfőn tejszínes-sonkás rakott tésztának készítettem el.

Bevallom őszintén, gyerekként én mindig ezt az ételt vártam, a maradékból készült tésztát. A húsvéti sonka magában, kaszinótojással és egyéb salátaköretekkel nem ízlett annyira. Túl sósnak, túl zsírosnak találtam, de el kellett fogadnom, hogy nagyszombat este ez a menü a családomban. Hétfő volt a gyereknap, anyukám szerintem azért találta ki a sonkás tésztát, hogy kárpótoljon minket az ünnepi vacsoráért. Olyan nagy adaggal csinált belőle, hogy még azoknak a locsolóknak is jutott, akik ebédidőben jöttek meglocsolni családom női tagjait. Mert hiába éltünk Budapesten, ahol kevésbé élnek a hagyományok, kislánykoromban húsvét hétfőn sorra jöttek a locsolók, a fiútestvérem barátai, akik elég sok pénzt gyűjtöttek össze ezen a napon abból, hogy anyukájuk irtózatosan büdös kölnijével telefújták az ismerős lányok haját. Ilyenkor illett valamivel megkínálni őket, aki délben jött, sonkás rakott tésztát kapott. Jobban örültek neki, mint a zserbószeletnek, amivel általában más házaknál kínálták őket.

Tejszínes-sonkás rakott tészta

Hozzávalók 4 főre:

50 deka tetszőleges száraztészta
maradék sonka húsvétról
2 deci tejszín
2 deci tejföl
20 deka reszelt ementáli sajt
só, bors ízlés szerint
1 fej kis hagyma
petrezselyem, bazsalikom ízlés szerint

Elkészítés:

A sonkát apró kockára vágjuk, egy kisebb fej hagymát olajon megdinsztelünk, majd rárakjuk a sonkát. Amikor a sonka átsült, hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, majd mehet hozzá egy kis bazsalikom és petrezselyem is. Fedő alatt, kb. 20 perc alatt alacsony lángon összefőzzük, ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot. A főtt tésztával összekeverjük, egy tűzálló tálba tesszük, a tetejére szórunk még reszelt sajtot. 180 °C fokon addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Fotó: Getty Images