Nem piskóta: az ómega szelet receptje

2020. május 01. |

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Ha a kép alapján kattintottatok erre a cikkre, számotokra egyértelmű, miért az ómega szelet nevet viseli ez a sütemény – nekem azonban csak az első és a második szelet elfogyasztása között esett le a tantusz… Ugyanis ez is egy olyan recept Erzsi mama gyűjteményében, amivel emlékeim szerint sosem találkoztam. Rettentően félrevitt, hogy ő Omega szeletnek írta, már az is megfordult a fejemben, hogy Kóbor Jánostól, vagy magától a Gyöngyhajú lánytól származik a receptúra. De mivel a nagyanyó esetében is túltettem magam azon, hogy nem ismerem az eredettörténetét, rövid vacillálás után belevágtam a megsütésébe.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

A barátom azzal szokott cukkolni, hogy kémikus szakács vagyok, mert mindent milligrammra és milliméterre pontosan kimérek, de itt és most (ismét) bebizonyosodott, hogy a precizitás rendkívül lényeges a cukrászatban: ha a recept őzgerincformát ír, azt használjunk, és ha három egyenlő részre kell osztani a tésztát, akkor azok legyenek tényleg egyenlő mennyiségűek. Szépen betartottam az „elég sokáig, lassú tűznél sütni” szabályt is, az első szelet elfogyasztása után pedig konstatáltam, hogy ez egy igen finom, piskótajellegű sütemény. Annyira ízlett, hogy levágtam a második szeletet, és felsikítottam – ekkor rajzolódott ki előttem a görög ábécé utolsó betűje a sütemény közepén. Azonnal vágtam még egy, majd még egy szeletet, a varázslat pedig az utolsó szeletig működött, mindegyikben ott volt az ómega! Óriási sikerélmény volt ez nekem, alig vártam, hogy megoszthassam veletek.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept-ómega szelet

Hozzávalók:

  • 30 deka cukor
  • 4 tojás
  • 25 deka margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 30 deka liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tk. kakaópor
  • 3 tk. puncs ízű pudingpor

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept-ómega szelet

Elkészítés:

  1. A cukrot a margarinnal habosra kevertem, majd egyenként hozzáadtam az egész tojásokat. Ezután belekevertem a tejfölt és a sütőporos lisztet, és három egyenlő részre osztottam a masszát.
  2. Az egyik részbe belekevertem a kakaóport, a másikba a pudingport, a harmadikat sárgán hagytam. (A puncs ízű pudingpor csak halvány rózsaszín árnyalatot ad a tésztának, az intenzívebb színhatásért pár csepp ételfestéket is lehet beletenni.)
  3. A margarinozott, lisztezett őzgerincformába először a sárga tésztát öntöttem bele. Erre rétegeztem a kakaósat, majd a puncsosat.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben 85 percig sütöttem, félidőtől alufólia alatt.
  5. Miután tűpróbával ellenőriztem, hogy alaposan megsült, megvártam, hogy teljesen kihűljön, és csak ezután borítottam ki a formából.

    Süsd meg a korábbi recepteket is!

    Nem piskóta: a vajas pogácsa receptje

    Nem piskóta: a vajas pogácsa receptje

    Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált receptjeinek elkészítésére vállalkozott.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró