A legtöbb nemzet kifejlesztette a saját nyársra húzott húsételét: ez nálunk a hagymával, zöldségekkel megspékelt rablóhús, Délkelet-Ázsiában pedig a satay, egy fűszeres és szaftos, mindenféle pikáns szósszal kínált verzió. Az ázsiai országokban ezt legtöbbször könnyed street foodként árulják útszéli guruló büfékből, grillen készítik el különböző húsokból. Érdemes lehet csirkével kezdeni a kísérletezést, ugyanis ez gyorsan elkészül, könnyű kezelni, de tovább egyszerűsíthetjük a dolgunkat az előre bekevert satay fűszermixekkel is.
A krémes, egyszerre édes és sós mogyorószósz itt egyáltalán nem mellékszereplő, egészen új szintre emeli az ételt, de egyébként is érdemes eltenni a receptjét, ugyanis sok ázsiai ihletésű fogásnak jól áll. A nyársformátumnak köszönhetően pedig igazi buli a satay elfogyasztása – a gyerekek is egészen biztosan élvezni fogják!
Hozzávalók:
A csirkéhez
- 1 csésze joghurt
- 2 tk. curry por
- 1 tk. őrölt kömény
- 2 tk. őrölt koriander
- egy csipet cayenne bors
- 700 gramm csirkemell, csíkokra vágva
- 2 ek. friss koriander a tálaláshoz
- 2 ek. vékonyra szelt újhagyma a tálaláshoz
- fanyársak
A mogyorószószhoz:
- 1 csésze természetes (cukrozatlan) mogyoróvaj
- 1/2 csésze kókusztej
- 1/4 csésze szójaszósz
- 1/4 csésze rizsecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. frissen reszelt gyömbér
- 2 ek. chilipaszta
- apróra vágott sós mogyoró a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy közepes tálban keverjük össze a joghurtot a fűszerekkel, majd dobjuk bele a csirkét a pácba! Alaposan forgassuk bele a fűszeres joghurtba, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább 1 órát (de ideálisan akár egy egész éjszakát is).
- A mogyorószószhoz robotgépben keverjük össze a hozzávalókat, míg krémes, homogén masszát kapunk.
- Hevítsünk egy nagyobb grillserpenyőt – vagy ha van rá lehetőségünk, kerti grillt –, és a bepácolt csirkedarabokat húzzuk nyársra. Néhány perc alatt süssük meg őket, hagyjuk, hogy mindkét oldaluk kissé megpiruljon- A megsült csirkét a krémes mogyorószósszal tálaljuk.
PureWow