Mapo tofu, a tökéletes vegán vacsora

2020. március 05.
Ez a jellegzetes kínai fogás eredetileg ugyan nem vegán (még csak nem is vegetáriánus), kis módosítással azonban tökéletes választás lehet a növényi étrendet követőknek.

A mapo tofu klasszikus kínai fogás, amibe eredetileg a tofu mellett disznóhús (esetleg marha) is kerül, a lényegét azonban a csípős, borsos mártás jelenti. Az alábbi verzióban természetesen nincsen hús, cserébe ízes shiitake gomba is gazdagítja, így tökéletes választás lehet azoknak a vegánoknak, akik szívesen kísérleteznek egzotikus, keleties ízekkel. És persze azoknak a húsevőknek is, akik szeretnének kipróbálni valami újat!

Hozzávalók:

  • 220 gramm shiitake gomba
  • 2 csésze víz
  • 420 gramm puha tofu
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 3 kisebb szárított chilipaprika
  • 1 evőkanál fermentált feketebab (fekete szójabab), átmosva
  • 1 evőkanál doubanjiang (szójabab) paszta
  • 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 teáskanál finomra őrölt szecsuáni bors
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál hideg vízben feloldva
  • 1/2 csésze újhagyma, felkarikázva
  • friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Távolítsuk el a gombák szárát, ezeket forraljuk fel 2 csésze vízben körülbelül 15 perc alatt, majd szűrjük le – tartsuk meg a levet is. A gombák kalapjait vágjuk fel, és tegyük félre.
  2. A tofut vágjuk fel falatnyi kockákra, majd forró sós vízben főzzük néhány percig, utána csepegtessük le.
  3. Egy wokban vagy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a chilit, a babot és a babpasztát, kicsit rottyantsuk össze őket 1-2 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, majd a gombát, a szójaszószt, a szezámolajat és a szecsuáni borsot. Öntsünk rá másfél csészét a félretett gombaléből, és óvatosan kevergetve főzzük össze 2 perc alatt.
  4. Óvatosan adjuk hozzá a tofukockákat, inkább rázogassuk a wokot, mint hogy nagyon kevergessük – így nem fog összetörni a tofu. Keverjük bele a kukoricakeményítős vizet, és várjuk meg, míg kicsit besűrűsödik az étel. Ha túl sűrűnek találjuk, még egy kis gombalével lazíthatjuk. Tálaljuk friss újhagymával és durvára vágott friss korianderrel megszórva.

NYTimes Cooking