Füstös padlizsánkrémleves egyszerűen

2020. május 14.
A sült padlizsán füstösségét izgalmas keleti fűszerkeverék teszi még karakteresebbé ebben a gazdag ízű krémlevesben.

Jól járunk, ha hagyjuk kicsit megégni a padlizsánt, ugyanis ekkor jön ki igazán karakteres, füstös és enyhén földes, diós íze. A legjobb persze, ha faszénen grillezzük a zöldséget, de ha erre nincs lehetőségünk, a sütőben is használhatjuk a grillfunkciót. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek. A végeredmény: gazdag íz és krémes textúra egy egészséges, laktató fogásban!

Hozzávalók:

  • 1 kiló padlizsán
  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 csésze apróra vágott vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • só és bors
  • egy csipet cayenne bors
  • 6 csésze alaplé vagy víz
  • 3-4 ek. citromlé
  • ½ tk. citromhéj
  • 1 ek. za’atar fűszerkeverék
  • 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy kés segítségével fúrjunk 2-3 lyukat a padlizsánokba, majd sütőben vagy faszénen grillezzük meg őket. Hagyjuk, hogy a padlizsánok héja kicsit megszenesedjen. Ha kihűltek, hámozzuk le a zöldségek héját, és kaparjuk ki a padlizsán húsát – ha kell, késsel aprítsuk még kicsit.
  2. Egy közepes lábosban hevítsünk olajat, dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre nagyjából 5-7 perc alatt. Ízesítsük sóval és borssal, majd dobjuk rá a fokhagymát, a cayenne borsot és a padlizsánt is.
  3. Öntsük fel az egészet az alaplével, majd vegyük kisebbre a lángot, de hagyjuk enyhén forrni. Ízlés szerint adjunk hozzá még több sót és borsot!
  4. A levest botmixerrel vagy turmixban pürésítsük. Ha igazán krémes végeredményt akarunk, passzírozzuk át szűrőn, így megszabadulhatunk a felesleges magoktól is. Adjuk hozzá a citromlevet, ízlés szerint akár többet is.
  5. Végül keverjük a levesbe a reszelt citromhéjat, majd tálaláshoz még locsoljunk rá extra olívaolajat, szórjuk meg za’atar fűszerkeverékkel és friss petrezselyemmel. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

NYTCooking

Ezt láttad már?