Jól járunk, ha hagyjuk kicsit megégni a padlizsánt, ugyanis ekkor jön ki igazán karakteres, füstös és enyhén földes, diós íze. A legjobb persze, ha faszénen grillezzük a zöldséget, de ha erre nincs lehetőségünk, a sütőben is használhatjuk a grillfunkciót. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek. A végeredmény: gazdag íz és krémes textúra egy egészséges, laktató fogásban!
Hozzávalók:
- 1 kiló padlizsán
- 5 ek. olívaolaj
- 2 csésze apróra vágott vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- só és bors
- egy csipet cayenne bors
- 6 csésze alaplé vagy víz
- 3-4 ek. citromlé
- ½ tk. citromhéj
- 1 ek. za’atar fűszerkeverék
- 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés:
- Egy kés segítségével fúrjunk 2-3 lyukat a padlizsánokba, majd sütőben vagy faszénen grillezzük meg őket. Hagyjuk, hogy a padlizsánok héja kicsit megszenesedjen. Ha kihűltek, hámozzuk le a zöldségek héját, és kaparjuk ki a padlizsán húsát – ha kell, késsel aprítsuk még kicsit.
- Egy közepes lábosban hevítsünk olajat, dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre nagyjából 5-7 perc alatt. Ízesítsük sóval és borssal, majd dobjuk rá a fokhagymát, a cayenne borsot és a padlizsánt is.
- Öntsük fel az egészet az alaplével, majd vegyük kisebbre a lángot, de hagyjuk enyhén forrni. Ízlés szerint adjunk hozzá még több sót és borsot!
- A levest botmixerrel vagy turmixban pürésítsük. Ha igazán krémes végeredményt akarunk, passzírozzuk át szűrőn, így megszabadulhatunk a felesleges magoktól is. Adjuk hozzá a citromlevet, ízlés szerint akár többet is.
- Végül keverjük a levesbe a reszelt citromhéjat, majd tálaláshoz még locsoljunk rá extra olívaolajat, szórjuk meg za’atar fűszerkeverékkel és friss petrezselyemmel. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
NYTCooking
Ezt láttad már?