Mennyei muffin édesburgonyából

2020. április 02.
Az édesburgonya elsőre talán rendhagyó alapanyagnak tűnhet, ha muffinról van szó, de az alábbi recept bebizonyítja, hogy igenis puha, szaftos sütemény készülhet belőle.

A muffin mára az egész világban népszerű, jolly joker édesség lett: pofonegyszerű összedobni, viszont nagyon sokféle módon variálható. Szerencsére mostanában egyre több egészséges recept születik, amelyben a kalóriadús hozzávalók helyett inkább tápláló – és sokszor elég izgalmas – összetevők kapnak főszerepet. Az édesburgonya például szuper a muffinba is, bármennyire hihetetlennek is tűnik, tényleg elképesztően szaftos lesz tőle a végeredmény!

Hozzávalók:

  • 220 g édesburgonya, lepürésítve (1 jókora édeskrumpliból)
  • 80 ml juharszirup
  • 60 g krémes mandulavaj
  • 1 nagyobb tojás
  • 150 ml mandulatej
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 2 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
  • 150 g mandulaliszt
  • 20 g zabliszt

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát mossuk és hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 190 fokon kb. 25-30 percig. Hagyjuk kihűlni, aztán törjük össze villával vagy robotgépben.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy muffinsütőt béleljünk ki papírkosárkákkal.
  3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a nedves alapanyagokat: az édesburgonyát, a juharszirupot, a mandulavajat és a tojást, majd adjuk hozzá a mandulatejet is.
  4. Szitáljuk bele a sütőport és a fűszereket, keverjük át, majd adjuk hozzá a liszteket is, keverjünk sűrű tésztát belőle.
  5. Kanállal halmozzuk a tésztát a muffinformába úgy, hogy egy-egy adag megtöltse a mélyedéseket majdnem azok pereméig. Rakjunk fél teáskanálnyi mandulavajat a muffinok közepébe, és óvatosan, egy fogpiszkálóval vagy kés hegyével kavarjuk enyhén a tésztába.
  6. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a muffinokat, ellenőrizzük fogpiszkálóval a végeredményt. Hagyjuk picit kihűlni, de még melegen fogyasszuk.

MinimalistBaker