Forgácsfánk, csörögefánk, herőce – ki hogyan ismeri. Erzsi mama receptfüzetében forgácsfánk néven fut, emlékszem, párszor elkészítette nekünk. Nem voltam érte annyira oda, mint a sima fánkért, de még melegen, jó sok porcukorral megszórva, nagy duzzogva megettem belőle négyet-ötöt-hatot. Most, a recept olvasásakor eszméltem rá, hogy az idei farsangi szezonban nem is sütöttem fánkot. Olyan sűrű, dolgos időszak volt, hogy valahogy elmaradt. Hát most bepótoltam!
Mivel forgácsfánkot még egyáltalán nem sütöttem, YouTube-videókból próbáltam elsajátítani a formázás csínját-bínját. Drága Benke Laci bácsi tutorialjából az is megtudtam, hogy a szegény emberek rum helyett pálinkát tettek a fánktésztába – szégyen szemre nekem egyik se volt itthon, ezért vaníliaaromával helyettesítettem ezt az összetevőt. A végeredmény így is isteni lett, meg se merem mondani, hogy hányat ettem meg belőle – még melegen, jó sok porcukorral megszórva.
Hozzávalók:
- 25 deka liszt
- 5 deka vaj
- 1 evőkanál cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 tojássárgája
- 1 pohár tejföl
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- olaj a sütéshez
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A szódabikarbónás lisztben a vajat elmorzsoltam, majd hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és a vaníliát, majd az egészet összegyúrtam.
- A tésztából cipót formáztam, és hűtőben 10-15 percet pihentettem.
- A cipót ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, derelyeszaggatóval pedig rombusz alakokat vágtam ki belőle.
- Mindegyik rombusz közepén is ejtettem egy hosszanti bemetszést, ezen húztam át a tészta egyik csücskét.
- Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöttem őket, majd még melegen meghintettem porcukorral.
Ezt is süsd meg!
A Nem piskóta-sorozat eddigi receptjeiért kattints IDE!