A répatorta és a farsangi fánk találkozása

2020. február 27.
A farsangi szezonban rengeteg háztartásban készülnek mindenféle fánkok: ma már népszerűek a különböző nemzetiségi verziók is, például a spanyol churro. Most azonban egy még extrább, répatorta ihlette fánkot mutatunk.

Hagyományos szalagos fánk, egyszerű csörögefánk, könnyed túrófánk vagy épp izgalmas „nemzetiségi fánkok”, mint például a spanyol churro – februárban rengetegféle verzió készül ebből a klasszikus, szinte minden országban ismert édességből. Mi most egy különleges, répatorta ihlette fánkot mutatunk, aminek külön előnye, hogy nem kell bő olajban kisütnünk, hanem fánkforma segítségével sütőben is elkészíthetjük – így lefaraghatunk valamennyit a bevitt zsírmennyiségből. Persze továbbra sem diétás édességről van szó, de a farsangi szezonra való tekintettel ennyi talán belefér.

Hozzávalók a réptaorta farsangi fánkhoz

A tésztához:

  • 5 ek. (70 g) sózatlan vaj, szobahőmérsékletű
  • 1/4 csésze (60 g) növényi olaj
  • 1/2 csésze (100 g) barnacukor
  • 1/4 csésze (50 g) kristálycukor
  • 2 nagyobb tojás
  • 2 és 3/4 csésze (330 g) finomliszt
  • 1 és 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1 csésze (230 g) író
  • 1 és 1/2 csésze (150 g) répa, lereszelve (kb. 2-3 közepes répa)
  • 1/2 csésze (80 g) pekándió, apróra vágva

A mázhoz:

  • 110 g krémsajt, szobahőmérsékletű
  • 50 g kristálycukor
  • 3 ek. zsíros tejszín

A réptarota farsangi fánk elkészítése

  1. A fánkokhoz melegítsük elő a sütöt 220 fokra, és egy fánkformát vajazzunk ki.
  2. Egy nagyobb tálban robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, az olajat és a cukrokat, míg habos nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat, majd közepes fokozaton dolgozzuk össze.
  4. Egy másik nagyobb tálban forgassuk össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. A lisztes keveréket részenként adagoljuk a nedves hozzávalókhoz, dolgozzuk össze a robotgéppel. Végül adjuk hozzá az írót, keverjünk homogén tésztát. Dobjuk bele a répát és a pekándiót is, forgassuk őket a tésztába.
  5. A tésztát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a fánkformába. Ha nincs habzsákunk, kanállal is ügyeskedhetünk. 12-15 perc alatt süssük készre a fánkokat, majd hagyjuk őket kihűlni.
  6. Készítsük el a mázat: egy közepes tálban verjük fel a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot és a zsíros tejszínt, robotgéppel készítsünk belőle sűrű, mégis kissé folyós krémet. A mázat csurgassuk a kész fánkokra, körülbelül 20 perc alatt meg is szilárdul.

PureWow