Vágyunk az édességre? Jólesik néha bűnözni egy kicsit? Válasszunk olyan desszertet, ami oltja a szénhidrát iránti szomjunkat, de mégsem tartalmaz sok kalóriát. A tápióka a kamra egyik jolly jokere, glutén- és laktózmentes, cserébe viszont magas a vastartalma.
A tápióka a manióka (kasszáva) növény gyökerének feldolgozott formája. Amerika trópusi tájain őshonos, valószínű, az inkák fedezték fel. Íztelen és szagtalan, ugyanakkor proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. A tápióka a maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül, leggyakrabban pudingot szoktunk készíteni belőle, de levesek, mártások, szószok sűrítéséhez is nagyszerű választás. Ma már különböző formában megvásárolhatjuk, szirup- vagy porállagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk az üzletekben.
Szilvi receptje:
A tápiókapudingot bármilyen magtejjel elkészíthetjük, édesítésére ízlés szerint választhatunk a cukrok közül, de ha a cél a kalóriaspórolás, az eritritet ajánlom. A tápiókapuding elkészítése egyszerű, frissen, de másnap, sőt harmadnap is tökéletes marad. Hidegen vagy melegen? Ízlés dolga, meg kell kóstolni!
Hozzávalók: 100 g tápiókagyöngy, 300 ml forró víz, 600 ml magtej/tej – én a kókusztejszínt kedvelem, édesítőszer, 1 rúd vanília, 1 citrom héja reszelve, pár csepp rum.
Elkészítése: A gyöngyöket a vízzel leforrázzuk, amikor a tápióka már magába szívta az összes vizet, öntsük fel a kókusztejszínnel. Közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük a tűzhelyen (kb. 10 percig), amíg a gyöngyök puhák és áttetszőek nem lesznek. Ekkorra a pudingállag is kialakul. Édesítsük ízlés szerint eritrittel, bolondítsuk meg a vanília kikapart magjával, egy kis rummal, reszelt citromhéjjal. Mivel itt az eperszezon, friss eperrel tálalhatjuk.
Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok!
A korábbi recepteket ITT találod!