Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: spárgakrémleves

2020. május 18.
Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Zséli Szilviát jól ismerik a Visegrádra rendszeresen böjtölni járó vendégek. Húsz éve foglalkozik böjtölő vendégekkel, két éve alakította át egykori otthonát böjtös központtá, és indította el saját módszerét, amely mögött rengeteg tanulás, szakértői konzultáció és személyes tapasztalat áll. Szilvi módszere abban tér el a klasszikus léböjttől, hogy nem lelassítja, hanem éppen ellenkezőleg, felgyorsítja az anyagcserét. Az étrendben csupa olyan étel szerepel, ami serkenti az emésztést, tisztítja, megdolgoztatja a bélrendszert, segíti a méregtelenítés folyamatát. Ha nincs lehetőségünk elvonulni és végigcsinálni egy böjtös kúrát Szilvivel, finom ételeiből otthon is elkészíthetünk néhányat, amelyekkel helyettesíthetünk egy-egy főétkezést.

zseli-szilvia

„Kisgyermekkoromban a nyarakat apai nagyszüleimnél, Valkón töltöttem, az ott szerzett élmények ébresztették fel bennem a kert, a tradicionális magyar konyha szeretetét. Számomra a főzés a szeretet, a gondoskodás, az együvé tartozás kifejező eszköze. Később hosszabb időt töltöttem Rómában, ezek az évek a konyha játékos könnyedségét, zamatát, mámorát adták nekem. Az egészség mint fontos szempont az ételek elkészítésében és a »kamra látásmód« szép lassan a vérem vált.  Élvezni, szeretni kell a főzést, akkor lesz sava-borsa, avagy lelke egy ételnek. Igyekszem így tenni otthon, és itthon a FoRest For Life-ban is.” Ez Szilvi hitvallása, ami nemcsak a konyhájára, de az egész életére is kihat.

Együnk sok spárgát a spárgaszezonban!

Gyógyít, tisztít, karcsúsít. A spárga minden szempontból jót tesz a szervezetünkkel, kár, hogy csak egy hónapig, májusban tart a szezonja. Szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, viszont annál több rost, vitamin és ásványi anyag található benne. Enyhe vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, segíti a méregtelenítés folyamatát, rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, ami az idegrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Emellett gazdag káliumforrás, foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben megtalálható benne. És az íze? Annyira jellegzetes, hogy vagy imádni, vagy utálni lehet. Reméljük, te a spárgafüggők táborába tartozol!

Szilvi receptje:

5 perces, elronthatatlan, szezonális étel, ami egy könnyű ebédnek is megfelel. Zöld spárgából készítjük el, csak a sípokat használjuk fel hozzá. Kevés lében megfőzzük őket, sóval, borssal és sörélesztővel ízesítjük, majd amikor puhára főtt, összeturmixoljuk. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, egy kevés sajtot – parmezán vagy kéksajt – a turmixolás közben hozzáadhatunk, amitől hihetetlen krémessé válik a leves.

Szilviről és az életmód központjáról ITT olvashattok!