Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: kovászosuborka-leves

2020. május 19.
Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Ráadásul percek alatt elkészíthetőek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Egyik kedvenc savanyúságunk a „koviubi”, azaz a kovászos uborka, amit szívesen fogyasztunk húsételek mellé köretként. Ez a természetes módon erjesztett savanyúság olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bélflóránkra, segítik a gyomor egészséges működését. Emellett a kovászos uborka tele van ásványi anyagokkal, magas a magnézium-, a vas-, valamint a B12-vitamin-koncentrációja is. Napi fogyasztása – normális táplálkozás esetén – súlycsökkenést eredményezhet, de egyes kutatások szerint az erjesztett eljárással készült ételek nemcsak a testsúlyra vannak jó hatással, hanem hangulatjavító és agyserkentő tulajdonságokkal is bírnak.

zseli-szilvia

Szilvi receptje:

Ha már meguntuk az uborkák rágcsálását, lépjünk tovább, és próbálkozzunk egy hideg kovászosuborka-levessel. Tegyük félre az ellenérzéseinket, egy csepp kíváncsiság, nyitottság kell ehhez a leveshez. De érdemes olykor ennyi rizikót bevállalni, ezekből lesznek a nagy szerelmek. Vehetjük készen a kovászos uborkát, de mi magunk is kipróbálhatjuk otthon a kovászolást. Ha netán nem sikerül, semmi baj, ezzel a recepttel megmenekülnek az uborkák a kidobástól. Ez az 5 perc alatt elkészíthető leves melegben hűt, hűvösebb napokon fűt.

Hozzávalók: 1 kiló kovászos uborka a levével együtt, fél kiló görög joghurt, 2 csomag friss kapor, fél deci olíva-  vagy bármilyen „zöld” olaj, cukor/agave szirup/eritrit/méz, bors, ízlés és aktuális hangulat szerint.

Elkészítés: A fele mennyiségű uborkát az összes levével és a joghurttal összeturmixoljuk, a maradék uborkát feldarabolva beletesszük a kész levesbe. Tálalás előtt kaporral díszítjük. Férfiaknak jöhet egy kis sült szalonna a tetejére, mennyei ízvilág, de sajnos sok kalória.

Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok!

Ezt már láttad?