Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: kovászosuborka-leves

2020. május 19. |

Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Ráadásul percek alatt elkészíthetőek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Egyik kedvenc savanyúságunk a „koviubi”, azaz a kovászos uborka, amit szívesen fogyasztunk húsételek mellé köretként. Ez a természetes módon erjesztett savanyúság olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bélflóránkra, segítik a gyomor egészséges működését. Emellett a kovászos uborka tele van ásványi anyagokkal, magas a magnézium-, a vas-, valamint a B12-vitamin-koncentrációja is. Napi fogyasztása – normális táplálkozás esetén – súlycsökkenést eredményezhet, de egyes kutatások szerint az erjesztett eljárással készült ételek nemcsak a testsúlyra vannak jó hatással, hanem hangulatjavító és agyserkentő tulajdonságokkal is bírnak.

zseli-szilvia

Szilvi receptje:

Ha már meguntuk az uborkák rágcsálását, lépjünk tovább, és próbálkozzunk egy hideg kovászosuborka-levessel. Tegyük félre az ellenérzéseinket, egy csepp kíváncsiság, nyitottság kell ehhez a leveshez. De érdemes olykor ennyi rizikót bevállalni, ezekből lesznek a nagy szerelmek. Vehetjük készen a kovászos uborkát, de mi magunk is kipróbálhatjuk otthon a kovászolást. Ha netán nem sikerül, semmi baj, ezzel a recepttel megmenekülnek az uborkák a kidobástól. Ez az 5 perc alatt elkészíthető leves melegben hűt, hűvösebb napokon fűt.

Hozzávalók: 1 kiló kovászos uborka a levével együtt, fél kiló görög joghurt, 2 csomag friss kapor, fél deci olíva-  vagy bármilyen „zöld” olaj, cukor/agave szirup/eritrit/méz, bors, ízlés és aktuális hangulat szerint.

Elkészítés: A fele mennyiségű uborkát az összes levével és a joghurttal összeturmixoljuk, a maradék uborkát feldarabolva beletesszük a kész levesbe. Tálalás előtt kaporral díszítjük. Férfiaknak jöhet egy kis sült szalonna a tetejére, mennyei ízvilág, de sajnos sok kalória.

Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok!

Ezt már láttad?

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: spárgakrémleves

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: spárgakrémleves

Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: túrótorta gyümölccsel díszítve diéta

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: túrótorta gyümölccsel díszítve

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: paradicsomleves cukkinivel megbolondítva diéta

Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: paradicsomleves cukkinivel megbolondítva