Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: hajdina saláta

2020. május 20.
Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Ráadásul percek alatt elkészíthetőek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Érdemes közelebbről megismerkednünk a hajdinával, nemcsak azért, mert nagyon egészséges, hanem azért is, mert szép a szemnek és egzotikus az ízlelőbimbóknak. Értékes vitaminforrás, tele van B-vitaminnal, ásványi anyagokkal (mangán, magnézium, foszfor, cink, vas, folsav).  Igen magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerünkre, támogatja az egészséges bélmozgást. A hajdina más gabonákkal és egyéb szénhidrátokkal összehasonlítva alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Komplex szénhidrátjai lassan szívódnak fel, és kerülnek a vérkeringésbe, ezért hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését és a magas energiaszintet. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, magas növényi fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott alapanyag.

zseli-szilvia

Szilvi receptje:

A gabonából készített saláták királynője. Elkészítésekor nyugodtan kedvünkre improvizálhatunk – annak függvényében, hogy a piacon éppen milyen zöldségekbe futunk bele. Akár hidegen, akár melegen fogyasztható, a lényeg, hogy a tányérunkon jó sok szín legyen. Mert ez a saláta bármilyen hozzávalót elbír: zöldet, pirosat, sárgát egyaránt.

Elkészítése: A hajdinát, akár a rizst, kétszer annyi mennyiségű víz és egy kis só hozzáadásával kb. 20 perc alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A hozzávaló zöldségeket, salátákat megmossuk, és gusztusosan felszeleteljük. Elkészítjük hozzá az öntetet: érzés szerint olaj, balzsamecet, mustár (bőven), citrom, lime, zöldfűszerek, hagymák, só, bors, chili, egy csepp méz vagy bármi más édes íz. A hajdinát tegyük egy nagy salátástálba, keverjük hozzá a zöldségeket, és öntsük nyakon a dresszinggel.

Szilviről és az életmód központjáról ITT olvashattok!

Láttad a tegnapi receptet?