Az igazi sajtos rúd három ismérve a következő: nagyon-nagyon sajtos, kívül ropogós, belül omlós, és szabálytalan. Hát ez a sajtos rúd ilyen. Ja, és abbahagyhatatlan.
Ahogy a múltkori vajas pogácsa esetében, ennél a receptnél sem kell az élesztő felfuttatásával bajlódni, és mivel a munka oroszlánrészét elvégzi a robotgép a dagasztókarral, a tészta tíz perc alatt összedobható.
A házi sajtos rúd báját szerintem tényleg az adja, hogy egyik ducibb, másik vékonyabb, a harmadik meg mondjuk rövidebb, ezért a csíkokra vagdosást sem kell túlgondolni. Viszont amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy…
Hozzávalók:
- fél kiló liszt
- 25 deka margarin
- 1 kávéskanál só
- 2 deka élesztő
- 2+1 tojássárgája
- 20 deka reszelt sajt
- 14 deka tejföl
Elkészítés:
- A tejfölbe belekevertem az élesztőt.
- A sós lisztbe belemorzsoltam a margarint, majd hozzáadtam két tojássárgáját, a reszelt sajt negyedét és az élesztős tejfölt.
- Robotgépben pár percig dagasztottam, cipót formáztam belőle, és konyharuha alatt fél órát kelesztettem.
- Lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtottam a tésztát, a tetejét megkentem tojássárgájával, és rászórtam a maradék reszelt sajtot.
- Vékony rudakat vágtam belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem a sajtos rudakat.
Ezt is süsd meg!