Nem vagyok nagy gyümölcsfogyasztó, ha finoman akarok fogalmazni. És egyáltalán nem szeretem a gyümölcsöket, ha őszinte akarok lenni. Ennek ellenére a citromot például elviselem a nyári, hűsítő limonádémban, ezért azt gondoltam, talán ez a citromos szelet sem fog megártani…
Most, hogy végre tényleg itt a nyár, a könnyed – és könnyen elkészíthető – desszerteké a főszerep. Erzsi mama receptje csak a citromos szelet tésztájához volt mankó, ezért improvizáltam hozzá egy citromos mázat, hogy csinosabb legyen a végeredmény. Meg merem kockáztatni, hogy ez lesz nálunk az idei nyár sütislágere…
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 22 deka cukor
- 10 deka puha vaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 15 deka liszt
- késhegynyi sütőpor
A mázhoz:
- 15 deka porcukor
- 1 citrom leve
- 1 deka olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vajat, a citrom levét és reszelt héját, a lisztet és a sütőport, ezekből sűrű, homogén masszát készítettem.
- A négy tojásfehérjét kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáforgattam a masszához.
- A sütőt előmelegítettem 175 fokra, egy kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe öntöttem a tésztát. 30 percig sütöttem 175 fokon, majd további 10 percig 160 fokon, hogy a belseje is át tudjon sülni anélkül, hogy a külseje megbarnulna. Tűpróbával ellenőriztem, mielőtt kivettem.
- Amikor a tészta már kicsit kihűlt, kiborítottam egy tálcára, és elkészítettem a mázat.
- A porcukorhoz és a vajhoz – apránként, folyamatos kevergetés mellett – annyi citromlevet tettem, hogy sűrű, de kenhető mázat kapjak. Ezzel borítottam be a süti tetejét.
- A máz nagyjából fél óra alatt megkötött a tésztán, ezután kockákra vágtam.
Süsd meg ezt is!