Nem piskóta: a habos teasütemény receptje

2020. június 05. |

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Amíg ezt a sütit készítettem, végig a Jaj, de jó a habos sütemény refrénje járt a fejemben – mondjuk amúgy is csak nagyjából ennyit tudok a Kiss Manyi nevével összeforrt slágerből. Aztán amikor elkészült a habos teasütemény, és megkóstoltam, már nemcsak magamban dúdoltam, hogy Jaj, de jó a habos sütemény, hanem szinte kántáltam. Nagyon-nagyon jó!

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Mivel első olvasásra kicsit soknak éreztem Erzsi mama eredeti receptjében a sütőpor mennyiségét, ugyanakkor keveselltem a folyékony hozzávalókat és a cukrot, úgy döntöttem, nem veszem szentírásnak a leírtakat. Lázadó módon – és mert utálom a lekvárt – az utolsó lépést pedig teljesen elhagytam, azaz nem ragasztottam össze lekvárral két-két tésztakorongot, ellenben csinos rózsákat nyomtam a tetejükre, amelyek így már önmagukban is szépen mutatnak.

Hozzávalók a tésztához:

  • 28 deka liszt
  • 15 deka hideg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 3 ek. porcukor
  • 1 ek. tejföl

Hozzávalók a habcsókhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 deka porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőporos lisztben elmorzsoltam a vajat, majd hozzáadtam a tojássárgákat, a vaníliaaromát, a porcukor és a tejfölt, és egynemű tésztát gyúrtam belőle.
  2. A tésztából cipót formáztam, és fél órára betettem a hűtőbe pihenni.
  3. Lisztezett munkafelületen fél centi vastagra nyújtottam a tésztát, aztán korongokat szaggattam belőle.
  4. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 12 perc alatt világosra sütöttem őket, és közben elkészítettem a habcsókot.
  5. A tojásfehérjét robotgépben elkezdtem felverni, majd kanalanként hozzáadtam a porcukrot. Magas fokozaton addig kevertem, amíg kemény, selyemfényű habot nem kaptam.
  6. A habot csillagcsővel ellátott habzsákba töltöttem, és mindegyik tésztakorong tetejére rózsaformát nyomtam úgy, hogy középről kifelé haladtam.
  7. 20 percre visszatettem őket a sütőbe, ám ekkor már csak 120 fokon szárítottam a tetejüket a felső rácson.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró